Jsme televize vašeho kraje

Letecká linka Karlovy Vary - Düsseldorf po třech měsících končí, spojem téměř nikdo nelétal

Karlovy Vary, publikováno 11.07.2017, autor: Richard Beneš

Letiště Karlovy Vary - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Po třech měsících fungování končí letecká linka mezi Karlovými Vary a německým Düsseldorfem. Důvodem je nízká obsazenost letů a tím pádem vysoké náklady na její provoz. Minimální vytíženost linky má zřejmě na svědomí i její malá propagace, informoval náměstek hejtmnaky Karlovarského kraje Martin Hurajčík (ANO). Cena jednosměrné letenky byla 1325 korun.

„Objednatel linky, kterým je Spolek pro obnovu leteckých linek Karlovarského kraje, požádal společnost o ukončení těchto letů dohodou z důvodu nízké obsazenosti kapacity letů. Bylo to velmi finančně náročné pro spolek, a potažmo tedy i pro kraj, pro město Karlovy Vary a vlastně všechny přispěvatele. Takže jsme se rozhodli tuto linku v tuto chvíli pro tento čas ukončit,“ uvedl náměstek Hurajčík. Některé lety měly tristní obsazenost, která byla menší než deset procent kapacity letadla. Další lety byly raději úplně zrušeny.

Vedení kraje letos na jaře kritizovalo fakt, že s propagací nové letecké linky se z nepochopitelných důvodů začalo až v době, kdy už byl nový spoj zaveden, což už bylo trestuhodně pozdě. „Jakmile jednou začne letadlo létat, už je potřeba mít oslovené lidi, které chcete dostat do toho letadla. To se tady bohužel nestalo,“ zdůraznil náměstek Hurajčík. Problém byl podle jeho slov také v tom, že rizika z nedostatečného obsazení linky nesl podle smlouvy výhradně její prozovatel, nikoliv i dopravce. Hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) už v dubnu uvedla, že kraj vloni poslal 7,5 milionu korun nově vznikající destinační agentuře, která se má starat o propagaci regionu. Agentura tedy podle ní měla dost peněz, které mohla věnovat i do propagace nového leteckého spoje.

Vedle spoje do Düsseldorfu zavedlo letos karlovarské letiště nově také linku do Taškentu a Tel Avivu. Obě linky jsou zatím dostatečně vytíženy. Kraj jedná o možnostech rozvoje karlovarského letiště s ČSA. Letiště ale zatím omezuje velikost ranveje, kterou je nutné pro přistávání velkokapacitních letadel rozšířit a prodloužit. O pozemcích potřebných k těmto zásahům Karlovarský kraj jedná se Státním pozemkovým úřadem. Zatímco prodloužení ranveje je pouze kapacitní záležitostí, která umožní přistávání větších letadel, na šířku dráhy má karlovarské letiště udělenu výjimku. Karlovarské letiště odbavilo vloni celkem 25 235 cestujících, což znamená pokles o 51,3 procenta ve srovnání s rokem 2015. Terminálových cestujících pak evidovalo celkem 19 287, což představuje pokles o 44,2 procenta.

Fotogalerie

Letiště Karlovy Vary - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš