Jsme televize vašeho kraje

Míra nezaměstnanosti klesla v červnu v Plzeňském kraji na rekordní hodnotu 2,5 procenta

Plzeň, publikováno 12.07.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji v červnu klesla oproti předchozímu měsíci tentokrát o jednu desetinu procenta na rekordně nízkou hodnotu 2,5 procenta. V porovnání s ostatními kraji je plzeňský region na čele žebříčku krajů s nejnižší nezaměstnaností. K 30. červnu 2017 bylo v Plzeňském kraji v evidenci pracovních úřadů celkem 10 687 uchazečů o zaměstnání, což je o 293 méně, než na konci května. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 9553 dosažitelných uchazečů o práci, server TV ZAK o tom informoval Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

„V červnu 2017 jsme evidovali v Plzeňském kraji nově 1790 uchazečů o zaměstnání, což je o 43 osob více, než minulý měsíc. Z evidence úřadů práce odešlo nebo jsme vyřadili 2083 uchazečů, tedy o 348 méně než než v květnu. Do nového zaměstnání v červnu nastoupilo 1210 osob, to je o 318 méně než v květnu. Bez umístění jsme vyřadili 873 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec.

K poslednímu červnu bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 5986 žen, což představuje přesně 56 procent všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 2449 osob se zdravotním postižením, tedy rovných 22,9 procenta ze všech nezaměstnaných. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červnu celkem 3452 uchazečů o zaměstnání, tedy 32,3 procenta všech osob vedených v evidenci.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti 2,2 procenta vykázal i v červnu okres Plzeň jih. Nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 3,4 procenta má tradičně okres Tachov, kde se údaje oproti minulému měsíci nezměnily,“ řekl Moravec. Okres Tachov tak má i nadále nižší hodnoty než je celorepublikový průměr, který je čtyři procenta. V Plzni zůstala beze změn nezaměstnanost na hodnotě 2,4 procenta. V Domažlicích je míra nezaměstnanosti 2,3 procenta a od minulého měsíce klesla o jednu desetinu. Na Rokycansku je 2,7 procenta populace bez práce a i zde klesla nezaměstnanost podobně jako v jiných regionech o jednu desetinu procenta. Stejné hodnoty jako v květnu hlásí i Klatovy, kde je míra nezaměstnanosti 2,3 procenta.

Na severním Plzeňsku se údaje oproti minulému měsíci také nezměnily a v regionu je tedy 2,9 procenta lidí bez práce. Jak už jsme uvedli, Plzeňský kraj zůstává i nadále na špici celorepublikovému žebříčku s nejnižší mírou nezaměstnanosti 2,5 procenta. Druhý je Pardubický kraj (2,6) a o třetí příčku se dělí shodně Královéhradecký kraj společně s Jihočeským (2,7). Naopak nejvyšší nezaměstnanost ve výši 6,4 procenta vykázal v rámci republiky tradičně Ústecký kraj. Průměrná míra nezaměstnanosti v rámci ČR klesla na rovná čtyři procenta.

K poslednímu červnu nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 13 937 volných pracovních míst, což je o 1069 více, než v minulém měsíci. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 0,8 uchazeče. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 758 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 5400 a na jedno místo tak připadalo 0,1 uchazeče.

Fotogalerie

Ilustrační foto