Jsme televize vašeho kraje

Rozvodna Přeštice prošla rekonstrukcí za 550 milionů korun, napájejí Plzeňský a Karlovarský kraj

Plzeň, publikováno 19.07.2017, autor: Richard Beneš

Rozvodna Přeštice prošla rekonstrukcí za 550 milionů korun | Autor: ČEZ Distribuce

Rekonstrukcí za 550 milionů korun prošla transformovna v Přešticích, která je jednou ze tří uzlových rozvoden napájejících Plzeňský a Karlovarský kraj. Všechny práce se uskutečnily bez přerušení dodávek elektřiny klientům. V rozvodně společnost ČEZ Distribuce přebudovala původní systém přípojnic. Vznikly tak prakticky identické poloviny, které jsou i samostatně napájené, což je pozitivní nejen pro stabilní provoz rozvodny. Umožní to ovšem také provádět údržbové práce v prostředí bez napětí a neomezovat odběratele v dodávce proudu, informoval člen představenstva ČEZ Distribuce Pavel Šolc.

„Vlastní realizaci předcházela rozsáhlá předprojektová a projektová příprava, která trvala rok a půl. Samotná stavba byla zahájena v květnu roku 2012 a práce měly skončit v letošním roce. Díky příznivým klimatickým podmínkám a koordinací všech činností se rekonstrukci podařilo dokončit dávno před vypršením termínu,“ uvedl Pavel Šolc. Díky provedeným změnám se rozvodna stala bezobslužnou, je řízena dálkově a tedy bez nepřetržité fyzické obsluhy.

„Transformovna Přeštice funguje od roku 1963 a je vedle rozvodny Chrást a Vítkov nejvýznamnější rozvodnou v západních Čechách. Napájí zejména šumavské oblasti až po Český les, Horažďovicko, Sušicko, Klatovsko, Domažlicko, Holýšovicko, Stříbrsko až po Bělou nad Radbuzou. Přes rozvodnu v Černicích, Plzeň Jih a Novou hospodu pak napájí i významnou část města Plzeň,“ dodala Michaela Jirovcová, mluvčí Skupiny ČEZ pro západní Čechy.

Fotogalerie

Rozvodna Přeštice prošla rekonstrukcí za 550 milionů korun | Autor: ČEZ Distribuce
Rozvodna Přeštice prošla rekonstrukcí za 550 milionů korun | Autor: ČEZ Distribuce