Jsme televize vašeho kraje

V karlovarské MHD si cestující oblíbili platbu jízdného bankovní kartou, budou i další novinky

Plzeň, publikováno 22.07.2017, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto | Autor: DPKV

Moderní techniku zavádí do provozu MHD Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV), ať už se jedná o platby kartami, bezplatnou wi-fi a chystá také instalovat inteligentní zastávky. Jako správná cesta se ukázala možnost platby jízdného prostřednictvím bezkontaktní bankovní karty přímo ve voze, tak jak už to delší dobu úspěšně funguje také v plzeňské MHD. Zájem o platby jízdného touto cestou roste od zavedení této služby, informoval místopředseda představenstva pověřený řízení DPKV Lukáš Siřínek.

„Za první měsíc jsme měli bezkontaktní kartou koupené jízdenky za 120 tisíc korun, další měsíc už to bylo za 155 tisíc korun. Chceme ještě udělat propagační kampaň a očekáváme, že se tyto platby ještě zvýší. Ono je to pro cestující příjemné i v tom, že tímto způsobem si mohou koupit i osmnáctikorunovou nepřestupní jízdenku, místo hotovostní platby u řidiče, která stojí 25 korun,“ uvedl Siřínek.

Dopravní podnik chce na podzim rozšířit také možnosti Karlovarské karty. Její funkce elektronické peněženky bude posílena tím, že ji bude možné nabít odkudkoli přes internet a odpadne tak nutnost chodit dobíjet kartu na předprodejní místa k tomu určená.

DPKV a Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) jednají také o možnosti, aby držitelé Karlovarské a Plzeňské karty s ní mohli platit také ve vlacích Českých drah a obráceně. Tedy kartou Českých drah v MHD v Karlových Varech nebo Plzni.

V příštím roce chce DPKV také začít instalovat inteligentní zastávky. „Na zastávkách budou obrazovky, které budou ukazovat, kdy autobus přijede, jestli jsou nějaké výluky nebo zpoždění Tyto údaje pak chceme překlopit i do mobilní aplikace,“ prozradil další plány na modernizaci služeb v oblasti MHD Lukáš Siřínek. Na investice v řádu desítek milionů korun chce DPKV získat dotace z Integrovaného programu rozvoje území Karlovy Vary.

Fotogalerie

Ilustrační foto | Autor: DPKV