Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Do plzeňského babyboxu vložili v neděli ráno postupně dva chlapce, jeden je v kritickém stavu

Plzeň, publikováno 23.07.2017, autor: Richard Beneš

Babybox v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Tak to tady ještě nebylo. Hned dva novorozence odvezli postupně záchranáři v neděli ráno v rozmezí tří hodin z plzeňského babyboxu na Denisově nábřeží. Poprvé se rozeznělo signalizační zařízení ve schránce umístěné na budově polikliniky v 6.18 hodin. Záchranáři dítě vyzvedli a odvezli do fakultní nemocnice. V 9.00 hodin signalizoval babybox další vložené dítě a záchranáři opět vyráželi do akce. V obou případech šlo o chlapce. Podle ošetřujících lékařů se nejedná o sourozence, jak se původně spekulovalo. Web TV ZAK o případu informoval jako první mluvčí záchranné služby Robin Šín. O mimořádné události se současně se záchranáři jako první dozvěděl i zakladatel babyboxů Ludvík Hess, na jehož mobilní telefon míří okamžitě zpráva po umístění novorozence do kteréhokoliv babyboxu v zemi.

První chlapeček umístěný ráno do plzeňského babyboxu byl podle slov zakladatele těchto unikátních schránek zdravý. „Byl zabalený v županu. Je to už čtvrté dítě z plzeňského babyboxu. „Chlapečka jsem pojmenoval Pavel podle ředitele Zdravotnické záchranné služby plzeňského kraje Pavla Hrdličky. Ten mně přislíbil zřízení babyboxu na stanovišti záchranky v Tachově. To je jedno z posledních měst, kde zatím babybox chybí,“ uvedl Hess. V tom okamžiku ještě „otec zakladatel“ netušil, že za krátkou dobu se budou opět přepisovat statistiky.

V 9.00 hodin nahlásil babybox další vložené dítě. I ve druhém případě se jednalo o chlapečka, kterého záchranka opět transportovala do fakultní nemocnice. Chlapeček byl zabalený do zbytků šedého svetru, jinak byl nahý. Dostal jméno Luděk, podle manažera polikliniky, kterým je Luděk Reiser. Původní informace o tom, že oba narození a následně odložení chlapci jsou bratři se nepotvrdila.

Administrátor fakultní nemocnice Plzeň Miloš Novák však v neděli kolem poledne uvedl bez dalších podrobností, že jeden z chlapců je v kritickém stavu a lékaři bojují o jeho život. Nespecifikoval ani, zda se jedná o prvního nebo druhého chlapce nalezeného dnes v babyboxu. Pečují o něj lékaři na neonatologickém oddělení. Druhý novorozenec je ve stabilizovaném stavu.

Nemocnice informovala policii o tom, že se jí  nelíbí stav jednoho dítěte. To mělo na těle hematomy. Lékaři musí nyní prověřit, zda se jedná o následky domácího porodu bez lékařské asistence, nebo zda šlo o úmyslné ublížení na zdraví. Podle stanoviska lékařů se pak do případu vloží policie. Samotné odložení dětí do babyboxů policie neprověřuje. Mluvčí policie Martina Korandová uvedla, že kriminalisté prověřují všechny okolnosti případu a zahájili úkony trestního řízení.

V České republice se letos podařilo prostřednictvím babyboxů zachránit už desátého novorozence. Celkově je zatím poslední chlapeček z Plzně už 156. miminkem v historii babyboxů a pátý v Plzni.

První babybox se podařilo instalovat v České republice v roce 2005 v pražském Hloubětíně. Poslední babybox na západě Čech uvedl Ludvík Hess slavnostně do provozu 1. června v nemocnici v Mariánských Lázních. A je tím nejmodernějším v republice, pro jeho výrobu použil Zdeněk Juřica z Náměště nad Oslavou nerezový materiál, nechybí ani klimatizace, odvětrávání, automatická dvířka a dokonalá signalizace informující zdravotní personál nejen o vloženém děťátku, ale také o technickém stavu schránky. 

Fotogalerie

Babybox v Plzni - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš
Zakladatel babyboxů Ludvík Hess před plzeňským babyboxem při jeho slavnostním otevření | Autor: Richard Beneš