Jsme televize vašeho kraje

Zdravotní stav prvního ze dvou chlapců uložených v neděli do plzeňského babyboxu zůstává vážný

Plzeň, publikováno 24.07.2017, autor: Richard Beneš

Babybox v Plzni | Autor: Richard Beneš

Lékařům se podařilo stabilizovat zdravotní stav prvního chlapce odloženého v neděli v 6.10 hodin ráno do schránky plzeňského babyboxu umístěné na budově polikliniky na Denisově nábřeží. Stabilizovaný je i stav druhého chlapce, který se v babyboxu ocitl o tři hodiny později. Případem prvního chlapce se zabývá policie. Existuje podezření z ublížení na zdraví. Jeho tělo neslo stopy násilí. Zatím není zřejmé, zda šlo o úmysl, nebo o následky nešetrného domácího porodu bez přítomnosti lékaře.

„Díky velmi intenzivní péči se u prvního chlapečka podařilo stabilizovat funkci plic a krevního oběhu, přesto jeho zdravotní stav zůstává nadále velmi vážný. Druhý chlapec je hospitalizován na oddělení fyziologických novorozenců a jeho zdravotní stav je stabilní, podstupuje další vyšetření,“ řekla mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

Lékaři v současné době nemohou potvrdit ani vyvrátit možný příbuzenský stav obou chlapců. „Hlavním kritériem je pro lékaře stav pupečníhového pahýlu. Sourozenecký poměr je předmětem dalších lékařských metod. Klinické vyšetření stavu u obou dětí prokázalo, že doba porodu je odlišná v řádu několika hodin,“ dodala mluvčí Levorová.

Zdravotní stav prvního chlapce musí teď zhodnotit soudní znalec z oboru lékařství. Na základě jeho posudku bude zřejmé, zda byly pohmožděniny na těle novorozence způsobeny cizím zaviněním, nebo zda se jedná o nešťastnou událost. Znalec měl dorazit do nemocnice v pondělí. Lékařská zpráva bude hotová v nejbližších dnech. „Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení a kriminalisté nadále prověřují všechny okolnosti případu. S ohledem na jeho citlivost nebudeme podávat bližší informace,“ konstatovala mluvčí policie Markéta Fialová.

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess nevěří tomu, že by dítě umístěné do schránky někdo předtím týral. „Jsem přesvědčený o tom, že rodič, který odnese novorozené dítě do babyboxu, není určitě z těch, který by dítě týral,“ uvedl Hess.

První chlapeček umístěný v neděli ráno do babyboxu byl zabalený v županu. V devět hodin signalizoval babybox vložení dalšího dítěte. Tentokrát bych chlapeček zabalený do zbytků šedého svetru, jinak byl nahý. Plzeňským babyboxem za dobu jeho existence prošlo od roku 2011 už pět dětí.

Fotogalerie

Babybox v Plzni | Autor: Richard Beneš
Babybox v Plzni | Autor: Richard Beneš
Zakladatel babyboxů Ludvík Hess uvedl do provozu babybox v Plzni už v roce 2011 | Autor: Richard Beneš