Jsme televize vašeho kraje

Policie obvinila poslance Novotného a Borku v obří kauze údajných machinací s dotacemi z ROP

Plzeň, publikováno 25.07.2017, autor: Richard Beneš

Poslanci Josef Novotný a Jaroslav Borka | Autor: Archiv

V případu údajných machinací s dotacemi z Regionálního operačního programu Severozápad už obvinila policie také poslance Josefa Novotného (za ČSSD) a Jaroslava Borku (KSČM). Jako první o tom přinesl informaci server iRozhlas.cz. V celé kauze nyní figuruje 26 obviněných. Obvinění obou politiků v červnu předcházelo hlasování ve Sněmovně, která dvojici poslanců vydala k trestnímu stíhání. Novotný si proti obvinění podá stížnost, zatímco Borka se chce s obviněním nejprve seznámit.

Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Novotného navíc policie podle serveru podezírá ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině. Oba politici obvinění odmítají.

Kauza ROP Severozápad se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Mezi 26 obviněnými jsou vysoce postavení regionální politici, úředníci a podnikatelé. V posledních letech již bylo několik lidí kvůli ovlivňování rozdělování dotací v tomto operačním programu odsouzeno. Sám Borka byl náměstkem hejtmana, byl také členem hodnotící komise, která rozhodovala o tom, který z předložených návrhů dostane evropskou dotaci, zatímco Josef Novotný byl hejtmanem Karlovarského kraje. Oba poslanci byli členy výboru regionální rady ROP Severozápad.

Fotogalerie

Poslanci Josef Novotný a Jaroslav Borka | Autor: Archiv