Jsme televize vašeho kraje

Policejní pes War se vyznamenal, hledaného muže vypátral jak sedí na stromě s oprátkou kolem krku

Plzeň, publikováno 26.07.2017, autor: Richard Beneš

Služební pes War zachránil lidský život | Autor: Policie ČR + archiv

Skutečně na poslední chvíli zachránil život sedmatřicetiletému muži služební policejní pes War. Podařilo se mu totiž po složitém pátrání na rozsáhlém území vystopovat pohřešovaného muže se sebevražednými úmysly v lese poblíž Mariánských Lázní v okamžiku, kdy už seděl na stromě a měl kolem krku uvázaný provaz.

Na policisty se obrátila se žádostí o pomoc žena, která vyslovila obavy, že její bývalý přítel chce spáchat sebevraždu. Odešel totiž z domova, tuto zprávu předal bývalé partnerce přes mobil, který si následně vypnul. Existovalo vážné podezření, že svůj čin uskuteční, protože sebevraždou už v minulosti jednou vyhrožoval. Žena policistům ještě sdělila, že pohřešovaný by se mohl nacházet v okolí Mariánských Lázní v blízkosti nějaké vyhlídky.

Policisté okamžitě rozjeli pátrání nejen v místě bydliště hledaného muže, ale vyrazili i do terénu. „Hlídky pátraly na turistických cestách, u vyhlídek, prošly lesní cesty, restaurace, bary, herny, park u nemocnice, Antoníčkův pramen, Luna park, bývalý pension Nimrod, okolí Farské kyselky. Další policisté pátrali i v obci Prameny. Prohledali okolí vyhlídky U Ticha, rozhledny Hamelika, hotelu Krakonoš, ale muže nemohli nalézt,“ popsala akci mluvčí karlovarské policie Zdeňka Papežová. K nalezení však nebyl muž ani na místech jako jsou Skláře, Martinov, Vlkovice, Stavební mlýn, Hamrníky, Lido, Chotěnov, Vyhlídka na Okružní, Podhora, Zádub, Závišín. I na těchto místech skončilo pátrání bez výsledku.

Policisté proto do akce nasadili psovoda se služebním psem Warem, který zachytil stopu a vedl ji až k vzrostlému stromu, který se nacházel asi 10 metrů od pěšiny spojující silnici a rozhlednu Hamelika. „Ve výšce skoro šest metrů seděl muž, který měl kolem krku provaz. Psovod navázal s mužem kontakt a začal se s ním bavit. Muž sedící na stromě se rozpovídal o svých problémech, postupně se pak bavil i s dalšími policisty, kteří na místo dojeli. Policisté muže přemlouvali a snažili se, aby muž od sebevraždy upustil. Po nějaké době své rozhodnutí skončit se životem přehodnotil, schoval lano do batohu a ze stromu na zem slezl dobrovolně,“ řekla mluvčí Papežová. Stalo se tak necelé dvě hodiny po nahlášení události.

Fotogalerie

Služební pes War zachránil lidský život | Autor: Policie ČR + archiv