Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský kraj zahájí 30. srpna registraci žádostí o kotlíkovou dotaci, poprvé elektronicky a bez front

Plzeň, publikováno 26.07.2017, autor: Richard Beneš

Zájemci si mohou díky kotlíkové dotaci pořídit ekologičtější vytápění | Autor: TV ZAK

Už druhou vlnu kotlíkových dotací odstartuje 30. srpna jako první z regionů Karlovarský kraj. Na výměnu starých neekologických kotlů za nové rozdělí majitelům rodinných domů dalších více než 64 milionů korun. Zájemci budou své žádosti poprvé podávat elektronicky a odpadne jim tak i několikadenní čekání ve frontě.

Právě vyhlášenou výzvu schválilo ve středu zastupitelstvo kraje na svém mimořádném zasedání. Peníze z Operačního programu Životního prostředí umožní získat nový kotel přibližně 700 žadatelům. „Velké zjednodušení celého procesu oproti minulé vlně kotlíkových dotací přinese elektronické podávání žádostí. Zájemci nyní vyplní několik základních identifikačních údajů elektronicky, čímž získají nárok na pořadí. Zbylé údaje doručí na krajský úřad v listinné podobě do 10 dnů od elektronického podání žádosti. Díky novým podmínkám ministerstva životního prostředí odpadne také povinnost realizovat další mikroenergetická opatření,“ uvedl náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

O kotlíkové dotace mohou nově žádat pouze ti majitelé rodinných domů, jejichž původní kotel se řadí mezi zdroje nesplňující třetí, čtvrtou nebo pátou emisní třídu. „Druhá vlna kotlíkových dotací se od té předchozí liší také v typech podporovaných zdrojů tepla. Nově budou žadatelé měnit stávající kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za automatický kotel na uhlí a biomasu, plynový kondenzační kotel, kotel pouze na biomasu s ručním nebo s automatickým přikládáním nebo za tepelné čerpadlo. Zájemci o dotaci budou moci získat 75 až 120 tisíc korun, a to dle typu nově pořízeného zdroje vytápění,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

Pokud někdo sám nezvládne vyplnit elektronický formulář, může se obrátit o pomoc na obecní a městské úřady. Žadatelé budou mít možnost připravit si žádost zhruba 14 dní předtím, než se bude podávat, 30. srpna pak po čtrnácté hodině jenom odkliknou na počítači odkaz a tím se vlastně zařadí do celkového pořadí a získají konkrétní místo.

„Kotlíkové dotace jsou revolučním dotačním projektem, který se nám podařilo nejen vymyslet, ale i vydupat ze země. S Evropskou komisí jsme před třemi lety hledali a nakonec i našli způsob, jak z evropských peněz přímo podpořit domácnosti, což z evropských dotačních programů běžně nejde. Výměna starých kotlů za nové a ekologičtější je přínosem pro nás pro všechny, protože právě lokální topeniště se zásadním způsobem podílejí na znečištěném ovzduší v ČR. Letos posíláme do krajů další 3,4 miliardy korun a předpokládáme, že se nám v této vlně podaří vyměnit dalších 35 tisíc kotlů,“ uzavírá ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Fotogalerie

Zájemci si mohou díky kotlíkové dotaci pořídit ekologičtější vytápění | Autor: TV ZAK