Jsme televize vašeho kraje

Království jedu v plzeňské zoo má nové přírůstky, vylíhly se tři druhy jedovatých hadů

Plzeň, publikováno 02.08.2017, autor: Richard Beneš

Mláďata jedovaté kobry červené už teď útočí na všechno, co se kolem nich pohne | Autor: TV ZAK

Unikátní expozice „Království jedu“ v plzeňské zoo, která u nás nemá obdoby, hlásí nové a pořádně nebezpečné přírůstky. Vylíhly se tam hned tři druhy jedovatých hadů, jedná se o zmiji tureckou, smrtonoše zmijího a kobru červenou. A prvoodchovy vzácných hadů budou pokračovat. Za 40 dní zoo očekává další přírůstek. V inkubátorech jsou vejce mamby černé. Už teď si můžou návštěvníci prohlédnout devět mláďat zmijí tureckých. Další dva druhy zatím chovatelé opatrují v zázemí zoo.

Stoprocentní úspěch provázel snůšku africké plivající kobry červené. Jedinci v plzeňské zoo, kteří jsou nebývale mohutní a dlouzí, mají ze čtyř vajec celkem čtyři mláďata. Inkubace trvala 65 dní. Tyto kobry dorůstají až do délky dvou metrů. Mláďatům kobry je necelý týden, ale už teď jsou pořádně nebezpečná a dokáží kolem sebe plivat jed. „Když začnou prořezávat to vajíčko, tak pozorujeme, jak se líhnou a už z vajíčka si prostě odplivuje jed. I když mají jen pár centimetrů, jejich jed je silný hned po narození. U mláďat je jed více koncentrovaný,“ řekl Miroslav Dohnal, chovatel jedovatých hadů.

Ještě jedovatější jsou vzácní australští smrtonoši, těch se vylíhlo osm a chovatelé raději od sebe oddělili i mláďata. Chovatelé je návštěvníkům ukáží až ve chvíli, kdy budou silná, soběstačná a prosperující. „Na svět přišli malí smrtonoši 16. července a to od chovného páru původem z populace v okolí Sydney. Jedinec v expozici patří ke smrtonošům z okolí Perthu. V lidské péči je pro ně nutné zimování 6 - 8 týdnů při teplotě 13 stupňů Celsia. Zmije turecká je druh hada žijící v severní Anatolii. Vyskytuje se i v nadmořské výšce 2000 metrů. Dorůstají i délky jednoho metru,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Mláďata všech tří druhů se zatím živí myšími holaty.

Pavilon Království jedu, kde žijí nejjedovatější hadi světa, je mimořádně zabezpečený a také pro pracovníky platí přísná opatření při práci. Musí pracovat s ochrannými pomůckami, mají kevlarové rukavice a nutností jsou i ochranné brýle proti stříkajícím kobrám. Expozice království jedu je v České republice unikátem, nikde jinde není k vidění pohromadě tolik druhů nejjedovatějších hadů světa. Za dva roky své existence se už v expozici podařilo rozmnožit také dva druhy křovinářů a užovku růžkatou.

Fotogalerie

Mláďata jedovaté kobry červené už teď útočí na všechno, co se kolem nich pohne | Autor: TV ZAK
Při práci se smrtelně jedovatými hady se musí chovatelé chránit pomocí různých pomůcek | Autor: TV ZAK
Mládě zmije turecké | Autor: TV ZAK
Mládě smrtonoše zmijího | Autor: TV ZAK