Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský kraj žádá od státu více peněz na opravu národní památky Císařské lázně

Karlovy Vary, publikováno 04.08.2017, autor: Richard Beneš

Zchátralé Císařské lázně stále čekají na rekonstrukci | Autor: TV ZAK

Nejpozději na začátku příštího roku chce zahájit Karlovarský kraj rekonstrukci národní kulturní památky Císařské lázně v Karlových Varech. Celkové náklady by měly dosáhnout půl miliardy korun. Na financování oprav se bude podílet Karlovarský kraj, krajské město a svůj podíl ve výši 100 milionů korun před časem přislíbil i stát. Přesto požádala hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO) ministra financí Ivana Pilného o možnost navýšení finanční podpory státu.

„Celá částka by tak byla zajištěna ještě před začátkem stavebních prací. Čerpání peněz od státu by se mohlo rozložit do několika etap v letech 2018 – 2020. Ministr financí návrh hejtmanky podpořil a shodli se, že je třeba oslovit ministra kultury. Ten by měl navýšení peněz prosadit v rámci připravovaného státního rozpočtu na příští rok,“ řekla mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Příslib převedení 100 milionů korun do rozpočtu ministerstva kultury na opravu Císařských lázní dostal kraj písemně v dubnu 2015 od tehdejšího ministra financí Andreje Babiše s ohledem na to, že historický skvost v lázeňském centru města chátral. Prodleva v jeho opravě ještě stav budovy zhoršovala. „Samozřejmě počítáme s tím, že kraj do opravy vloží 200 milionů korun, které vyčlenil ze svého rozpočtu, dalších 100 milionů dá město Karlovy Vary. Rádi bychom na opravu čerpali peníze z Evropské unie. Problém je v tom, že bychom byli vázáni velmi striktními podmínkami využití budovy, tedy by se v ní nemohly konat například doprovodné akce Mezinárodního filmového festivalu,“ řekla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Podle slov hejtmanky jde o jednu z nejvýznamnějších památek regionu a celé republiky. V minulých letech naši předchůdci ztratili už příliš mnoho času. Proto jsem napsala dopis ministru kultury Danielu Hermanovi, aby příslib navýšil z původních 100 milionů na 250 milionů korun. Jen tak budeme schopni s revitalizací začít v plánovaném termínu,“ upřesnila hejtmanka Vildumetzová.

Karlovarský kraj už má na přestavbu památky vydané pravomocné stavební povolení. Císařské lázně jsou v současnosti příspěvkovou organizací pod kontrolou Rady kraje a všech zastupitelů. „Uskutečnili jsme veřejnou diskusi, abychom získali představu o tom, jak by chtěli budovu účelně využít naši občané. Tato diskuse ještě bude dále pokračovat, o konečném plánu dispozičního uspořádání Císařských lázní pak samozřejmě chceme všechny informovat,“ připomněla Jana Vildumetzová.

Fotogalerie

Zchátralé Císařské lázně stále čekají na rekonstrukci | Autor: TV ZAK