Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Hasiči v pondělí likvidovali požár polí, kombajnu, traktoru i farmy

Liblín, Skránčice, Zhoř, publikováno 07.08.2017, autor: Richard Beneš

Hasiči likvidovali v pondělí požár v objektu zemědělské usedlosti ve Skránčicích na Klatovsku | Autor: TV ZAK

Kombajn shořel v neděli večer při práci na poli u Liblína na Rokycansku. Hořet začalo podle informací mluvčí hasičů Pavly Jakoubkové asi deset minut po dvaadvacáté hodině. Vedle kombajnu vzplálo i pole. Do akci vyrazili profesionální i dobrovolní hasiči z Radnic. Na místo vyjeli i dobrovolní hasiči z Kozojed a Liblína. Požár se podařilo hasičům zlikvidovat čtvrt hodiny po půlnoci. Oheň napáchal škody odhadem za tři miliony korun. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje, ohořelý vrak budou v pondělí ohledávat experti, nejpravděpodobnější je technická závada.

Kolem jedenácté hodiny vyjeli v pondělí hasiči k dalšímu požáru na venkově, tentokrát do Skránčic na Klatovsku. Tam vzplála rozsáhlá zemědělská usedlost. Hasiči museli před plameny zachraňovat velké množství ustájených hospodářských zvířat. Na místě byl vyhlášen druhý stupeň požárního nebezpečí. K požáru se sjížděli hasiči ze širokého okolí.

„Oheň zasáhl stáj s uskladněným senem v půdním prostoru a přístavek plný balíků slámy. Navazující stodola a obytná část budovy je od stáje oddělena protipožární zdí a hasičům se povedlo ji před požárem uchránit. Ze stáje hasiči vyvedli do bezpečí veškerý dobytek, jednalo se o 10 kusů skotu a kozla. Hořící balíky pomohl zemědělec vyvézt na volné prostranství, kde je hasiči rozebírají a postupně dohašují. Lokalizaci velitel zásahu ohlásil chvíli po čtvrt na jednu po zhruba hodině zásahu,“ popsala aktuální požár mluvčí hasičů Jakoubková. Příčina vzniku požáru se zatím vyšetřuje, škody v tomto okamžiku není možné odhadnout.

Tím ovšem pondělní požáry na polích zdaleka nekončily. Po šesté hodině odpoledne zasahovali hasiči ze Stříbra u obce Zhoř, kde začal na poli hořet traktor JCB Fastrac s připojeným lisem na hranaté balíky. I přes rychlý zásah hasičů stroj zcela shořel. Požár doprovázelo i několik drobnějších výbuchů. Škoda způsobená požárem přesáhla jeden milion korun.

Ještě předtím likvidovali hasiči v odpoledních hodinách rozsáhlý požár na poli u Těchlovic na Tachovsku. Vzhledem k tomu, že vítr rozdmýchával plameny, požár se šířil až k silnici mezi obcemi Těchlovice a Záchlumí. Policisté proto komunikaci v délce 1,8 kilometru dočasně uzavřeli až do doby, než se podařilo požár uhasit.

Už v sobotu měli hasiči polach kvůli rozsáhlému požáru pole u obce Sedlečko na Sušicku. Do jeho likvidace se zapojili vedle profesionálů ze stanic v Horažďovicích a Sušici také jednotky SDH Kolinec, Malý Bor, Nalžovské Hory a Sušice. „Požár zasáhl pole se slámou o ploše asi 300x300 metrů. Požár se podařilo hasičům zlikvidovat do hodiny od nahlášení události na tísňovou linku 112. Škody se odhadují na více než 50 tisíc korun,“ dodala mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

 

 

 

Fotogalerie

Požár v neděli zcela zničil kombajn v Liblíně na Rokycansku | Autor: HZSPK
Požár pole u Sedlečka | Autor: ZZSPK
Požár pole u Sedlečka | Autor: HZSPK
Požár pole u Sedlečka | Autor: HZSPK
Hasiči likvidovali v pondělí požár v objektu zemědělské usedlosti ve Skránčicích na Klatovsku | Autor: TV ZAK
Hasiči likvidovali v pondělí požár v objektu zemědělské usedlosti ve Skránčicích na Klatovsku | Autor: TV ZAK
Požár zemědělské usedlosti | Autor: HZSPK
Požár traktoru | Autor: HZSPK
Požár traktoru | Autor: HZSPK
Požár traktoru | Autor: HZSPK
Požár zeměděldké usedlosti | Autor: HZSPK