Jsme televize vašeho kraje

I v červenci byla v Plzeňském kraji nejnižší míra nezaměstnanosti z celé ČR

Plzeň, publikováno 08.08.2017, autor: Richard Beneš

Úřad práce - ilustrační foto | Autor: Archiv

Míra nezaměstnanosti v Plzeňském kraji v červenci stoupla oproti předchozímu měsíci o jednu desetinu procenta na hodnotu 2,6 procenta. V porovnání s ostatními kraji je plzeňský region stále na čele žebříčku krajů s nejnižší nezaměstnaností. K 31. červenci 2017 bylo v Plzeňském kraji v evidenci pracovních úřadů celkem 10 983 uchazečů o zaměstnání, což je o 296 více, než na konci června. Z tohoto počtu může okamžitě do zaměstnání nastoupit 9902 dosažitelných uchazečů o práci, server TV ZAK o tom informoval Tomáš Moravec z plzeňského úřadu práce v tradiční statistice.

„V červenci 2017 jsme evidovali v Plzeňském kraji nově 1927 uchazečů o zaměstnání, což je o 137 osob více, než minulý měsíc. Z evidence úřadů práce odešlo nebo jsme vyřadili 1631 uchazečů, tedy o 452 méně než než v červnu. Do nového zaměstnání v červenci nastoupilo 919 osob, to je o 291 méně než v červnu. Bez umístění jsme vyřadili 712 uchazečů o práci,“ uvedl Tomáš Moravec.

K poslednímu červenci bylo v evidenci kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR v Plzeňském kraji celkem 6289 žen, což představuje přesně 57,3 procenta všech nezaměstnaných. Zároveň bylo v evidenci 2410 osob se zdravotním postižením, tedy rovných 21,9 procenta ze všech nezaměstnaných. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v červenci celkem 33771 uchazečů o zaměstnání, tedy 34,3 procenta všech osob vedených v evidenci.

„Nejnižší míru nezaměstnanosti 2,3 procenta vykázal i v červenci okres Plzeň jih. Nejvyšší míru nezaměstnanosti ve výši 3,6 procenta má tradičně okres Tachov, kde se údaje oproti minulému měsíci zvýšili o 0,2 procenta,“ řekl Moravec. Okres Tachov tak má i nadále nižší hodnoty než je celorepublikový průměr, který je 4,1 procenta. V Plzni je nezaměstnanost na hodnotě 2,5 procenta. V Domažlicích je míra nezaměstnanosti 2,4 procenta a od minulého měsíce stoupla o jednu desetinu. Na Rokycansku je 2,8 procenta populace bez práce a i zde stoupla nezaměstnanost podobně jako v jiných regionech o jednu desetinu procenta. Stejně tak tomu bylo v Klatovech, kde je míra nezaměstnanosti 2,4 procenta.

Na severním Plzeňsku se údaje oproti minulému měsíci také nezměnily a v regionu je tedy 2,9 procenta lidí bez práce. Jak už jsme uvedli, Plzeňský kraj zůstává i nadále na špici celorepublikovému žebříčku s nejnižší mírou nezaměstnanosti 2,6 procenta. O druhou příčku se shodně dělí Pardubický kraj a Jihočeský kraj (2,8). Naopak nejvyšší nezaměstnanost ve výši 6,3 procenta vykázal v rámci republiky tradičně Ústecký kraj. Průměrná míra nezaměstnanosti v rámci ČR stoupla na 4,1 čtyři procenta.

K poslednímu červenci nabízely pracoviště úřadu práce v Plzeňském kraji 15 024 volných pracovních míst, což je o 1087 více, než v minulém měsíci. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 0,7 uchazeče. Kontaktní pracoviště rovněž evidovala 719 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, volných míst pro absolventy a mladistvé bylo v evidenci 5831 a na jedno místo tak připadalo 0,1 uchazeče.

Fotogalerie

Úřad práce - ilustrační foto | Autor: Archiv