Jsme televize vašeho kraje

Druhá nejstarší slavnost v republice o víkendu vypukne v Domažlicích, jsou tu tradiční Chodské slavnosti

Plzeň, publikováno 09.08.2017, autor: Miroslav Brož

Autor: město Domažlice

Největší a nejstarší národopisná slavnost v celých západních Čechách začne už tento víkend v Domažlicích. Chodské slavnosti navštíví každoročně desítky tisíc návštěvníků a i letos lákají nejen na tradiční chodské koláče, ale i na program prošpikovaný hudbou a bohatou jarmareční scénou.

Chodské slavnosti jsou jedním z nejstarších folkloristických festivalů v České republice, pořádaném již od roku 1955. V současné době se festival koná vždy první víkend po 10. srpnu a již tradičně je spojován s domažlickou Vavřineckou poutí. Důležitými událostmi v rámci Chodských slavností jsou i slavné mše svaté na Veselé hoře – Vavřinečku, které jsou slouženy pod širým nebem v sobotu i v neděli od 10.00 hodin.

Páteční program bude patřit u brány na náměstí Ozvěnám folkloru, kde se každoročně představují kapely, které jsou folklorem inspirovány, v letošním roce se můžou diváci těšit na Čechomor. Sobota a neděle pak nabídne více než 50 sólových i komponovaných pořadů na několika scénách, mimo jiné i v rámci nejmladší "Jarmareční scény", která doplní velký staročeský jarmark v centru města.

Mezi témata, která protknou některé pořady v hlavní programové nabídce, patří v letošním roce 50 let od úmrtí skladatele, sběratele a etnografa Jindřicha Jindřicha. Chybět nebudou ani témata týkající se chodského národopisu, tradic a úsměvných historek.

Vstup na všechny pořady v rámci hlavního programu je zdarma.

Fotogalerie

Autor: město Domažlice
Autor: město Domažlice
Autor: město Domažlice
Autor: město Domažlice