Jsme televize vašeho kraje

Radní Plzně odsouhlasili další etapu prodeje 137 bytů na Sylvánu

Plzeň, publikováno 10.08.2017, autor: Richard Beneš

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Radní města Plzně odsouhlasili návrh na prodej 137 bytových a nebytových jednotek v lokalitě Sylván v blocích G, J a I. Jde o druhou etapu prodeje městských bytů, která má odstartovat v roce 2019. K odkupu se budou nabízet byty na adresách Sedlecká 7 a 9, Brněnská 61 a 63, Vrbovecká 6, 8 a 10, Bzenecká 14. Návrh budou schvalovat ještě zastupitelé.

„Druhá etapa naváže na první etapu, která se má zahájit v roce 2018, v níž by se mělo prodat 174 bytů. Následovat bude třetí etapa, kdy se bude od roku 2019 nabízet obyvatelům ke koupi dalších 172 bytových jednotek. Celkem jde tedy o 483 bytů,“ řekl radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf (ODS).

Byty na Sylvánu postavilo msto v letech 2002 až 2005 v rámci programu Podpora výstavby bytů s využitím dotace ministerstva pro místní rozvoj. Podle původních podmínek dotačního programu mělo město s prodejem čekat 20 let, ale rozhodnutí ministra pro místní rozvoj z roku 2013 a nařízení vlády umožnilo zkrácení této doby na 10 let. Teprve v roce 2016 prošly novelizací příslušné zákony. Tím bylo definitivně potvrzeno, že může město zahájit odprodej těchto bytových jednotek v celém území obytné zóny Sylván.

Na přelomu roku 2016 a 2017 magistrát detailně připravil způsob prodeje bytů tak, aby se vyhovělo podmínkám dotace, se kterou byly tyto nájemní byty postaveny. Na základě těchto podkladů se pak zpracovaly Zásady prodeje.

„O Zásadách prodeje a o záměru prodat konkrétní byty v první etapě rozhodli zastupitelé 20. dubna 2017. Termín prodeje závisí na uplynutí lhůty 10 let od kolaudace stavby, to znamená, že se začnou jako první prodávat domy, které byly zkolaudovány nejdříve,“ uvedla radní pro oblast nakládání s majetkem Helena Matoušová (ODS).

Prodejní ceny metru čtverečního bytu budou různé. Vyjdou z ceny domu, od níž se odečte dotace, připočte úrok z úvěru, který si město na výstavbu vzalo, a odečte takzvaný bonus, který vychází z poměrné části uhrazeného nájemného. „Bude to naprosto transparentní, aby každý věděl, jak se k výpočtu jeho ceny došlo," vysvětlil radní David Šlouf.

Pokud lidé ze Sylvánu nebudou mít o koupi bytů zájem, město si je ponechá a obyvatelé tam budou dál v nájmu. Byty na Sylvánu získali lidé do nájmu losem, protože zájemců bylo víc než bytů. Pořizovací cena bytu 2+1 se pohybovala v rozmezí 1,5 až dva miliony korun.

Fotogalerie

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš