Jsme televize vašeho kraje

Hejtman Plzeňského kraje se brání nařčení, že chce z jiných regionů odvádět obyvatele

Plzeň, publikováno 11.08.2017, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vedení Plzeňského kraje se ohradilo proti kritice, která zazněla na adresu Welcome centera, prostřednictvím kterého chce hejtmanství pozvat do regionu nezaměstnané kvalifikované obyvatele ostatních krajů i s celými rodinami a dát jim šanci na uplatnění a důstojný život. Cílem projektu je také dostat pracující cizince z ubytoven a přesunout je i s jejich rodinami do bytů na území Plzeňského kraje. To se ovšem nelíbí politikům v některých jiných českých regionech, kteří tvrdí, že se jim Plzeňský kraj snaží odvádět obyvatele.

„Prostřednictvím Welcome center bychom rádi lidem, kteří nemohou najít uplatnění ve své zemi nebo ve svém kraji, nabídli důstojné podmínky k životu v kraji Plzeňském. Nechceme ostatním krajům ČR brát obyvatele. V našem zájmu je zajistit především to, aby lidé neodcházeli do zahraničí s celými rodinami. Aby zde zůstali a žili spokojený život bez obav o práci, bydlení nebo vzdělání svých dětí, “ vysvětluje hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Nedostatek zdravotních sester v krajských nemocnicích, pracovníků v zařízeních poskytujících sociální služby, ale i kvalifikovaných technicky vzdělaných lidí přivedl vedení Plzeňského kraje k myšlence konceptu nájemního bydlení a vytvoření Welcome centra pro Plzeňský kraj. Úloha kraje v projektu je zcela nezpochybnitelně pouze v roli zprostředkovatele, nikoli v roli toho, kdo z veřejných prostředků chce financovat lepší podmínky pro život cizinců než vlastních obyvatel.

„Chceme především snížit počet agenturních zaměstnanců, kterých je v současnosti u nás v kraji zhruba 40 tisíc. To považuji, vzhledem k počtu obyvatel 570 tisíc, za vysoké procento. Proto hledáme, zdůrazňuji kvalifikované, pracovníky, kteří budou ochotni přijít do Plzeňského kraje s celou rodinou včetně dětí a usadit se zde natrvalo. Zprostředkujeme jim nájemní bydlení, které si budou sami hradit z vlastních prostředků, jež si zde v kraji vydělají. Zajistíme jim jazykovou kvalifikaci a také umístění dětí do škol a školek. Stejné podmínky platí pro Čechy i cizince,“ říká hejtman Plzeňského kraje s tím, že natrvalo žijící lidé jsou přínosem pro kraj. „Na místě, kde se tito lidé usadí, jim záleží. Naproti tomu agenturní zaměstnanci jsou často problémoví a bývají spojováni s kriminální činností,“ doplňuje.

Nájemní bydlení pro všechny, kteří mají nebo v budoucnu budou mít zájem v Plzeňském kraji žít, kraj zajistí pouze jako zprostředkovatel přes obce i další subjekty, jež mohou nájemní bydlení nabídnout. „Rozhodně nepůjdeme cestou financování bydlení cizincům na úkor vlastních obyvatel,“ zdůrazňuje hejtman Josef Bernard. Plzeňský kraj již zkušenost se zaměstnáním cizinců má. V nemocnici ve Stodě již pracují první zdravotní sestry z Ukrajiny. Kraj má v tomto případě roli zprostředkovatele práce i bydlení a v tomto trendu chce podle hejtmana Bernarda také pokračovat.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš