Jsme televize vašeho kraje

Karlovy Vary jako třetí v ČR zakládají Kancelář architektury města

Plzeň, publikováno 11.08.2017, autor: Richard Beneš

Karlovy Vary - ilustrační foto | Autor: Wikimedia

Novou příspěvkovou organizaci, kterou bude Kancelář architektury města zakládají Karlovy Vary. Ředitelem kanceláře se stane nezávislý odborník, který bude městu radit s otázkami architektury a urbanismu, ale i se strategickým či ekonomickým rozvojem. Uvedla to mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Na založení kanceláře se město připravovalo více než rok. „Karlovy Vary nemohou věčně žít jen z lázeňské slávy a festivalového týdne. Potřebujeme aktivně promýšlet a utvářet budoucnost města. Zároveň nám chybí autorita se sjednocujícím pohledem, které na straně jedné chrání přírodní a architektonické hodnoty, na straně druhé umožňuje rozvoj, funkčnost a zvyšuje jeho atraktivitu. Proto jsme se rozhodli založit instituci, která má vizi budoucnosti dlouhodobě držet," uvedl primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

V Kanceláři architektury města by měli pracovat odborníci na architekturu a urbanismus, kteří městu pomohou s koncepčním plánováním i s ekonomickým rozvojem. Podle primátora by měl městský architekt řešit jak velké investiční a rekonstrukční záměry, tak i zdánlivé drobnosti, které ovšem významně ovlivňují dojem z města. Třeba skutečnost, že v každé ulici město používá jiný mobiliář, nebo že dvě vedle sebe ležící ulice vypadají po rekonstrukci každá jinak.

Karlovy Vary jsou teprve třetím českým městem, které podobnou instituci zakládá. V Praze již čtvrtým rokem funguje Institut plánování a rozvoje Prahy, v Brně od minulého roku existuje Kancelář architekta města Brna. „Je rozhodně velice dobré, že se vedení města Karlovy Vary rozhodlo založit tuto kancelář,“ říká Ivan Plicka, předseda České komory architektů. „V řadě českých měst již pracují městští architekti, kteří pro politickou reprezentaci připravují kvalitní podklady pro koncepční rozhodování o budoucím rozvoji těchto sídel, a je to jistě k jejich prospěchu.“

Vznik Kanceláře architektury města podporuje i Miroslav Hofírek, významný karlovarský konzultant. „Důležitá bude osobnost ředitele. Měl by to být vizionář, kreativní člověk, který v našem městě s bohatou minulostí citlivě zanechá otisk současnosti,“ říká Hofírek. „A především musí umět dobře komunikovat s veřejností i představiteli města, aby pro své myšlenky dokázal získat většinu občanů,“ dodal Hofírek.

Jedním z nejdůležitějších úkolů kanceláře bude hledat cesty, jak propojit turistickou, lázeňskou oblast se zbylými čtvrtěmi tak, aby tvořily fungující organismus. Další otázkou je koncepce širšího centra města, včetně Dolního nádraží, s tím související řešení veřejné dopravy včetně terminálu. Výzvou pro novou instituci bude také pojetí a způsob revitalizace staré vodárny v Tuhnicích. Kancelář bude také koordinovat další postup nakládání s Vřídelní kolonádou.

Ředitele budou Karlovy Vary hledat v otevřeném výběrovém řízení. "Vítěze vybere na konci října mezinárodní porota, v níž zasedne kupříkladu hlavní architekt švédského Varbergu Håkan Cullberg, ale i renomovaní čeští architekti či zástupci města. Do výběrového řízení se mohou hlásit architekti, ale i další odborníci na urbanismus a městské plánování. Výběrové řízení bude vyhlášeno Radou města Karlovy Vary ve druhé polovině srpna," dodala mluvčí města Helena Kyselá.

Fotogalerie

Karlovy Vary - ilustrační foto | Autor: Wikimedia