Jsme televize vašeho kraje

Plzeňská radnice chystá novou soutěž na dodavatele pylonů pro památník Díky, Ameriko!

Plzeň, publikováno 14.08.2017, autor: Richard Beneš

Město by chtělo mít Památník Díky, Ameriko! v plné parádě do Slavností svobody v roce 2018 | Autor: Richard Beneš

Plzeň plánuje vypsat v září novou veřejnou soutěž na dodavatele pylonů pro památník Díky, Ameriko! Město by chtělo mít obnovený pomník hotový do květnových Slavností svobody. Zatím se nepodařilo najít firmu, která by dodala dva zcela neporušené dvanáctitunové žulové monobloky. Ty původní nechala radnice odstranit před rokem a půl kvůli jejich havarijnímu stavu, který způsobily hluboké praskliny. Hrozilo nebezpečí, že se pomník zřítí. Letos v dubnu pak magistrát vypsal výběrové řízení na obnovu pomníku, práce měly začít ještě o prázdninách. V červnu ale radnice soutěž zrušila, protože ani jeden ze dvou uchazečů neměl k dispozici vhodný materiál, který by splňoval všechny přísné požadavky.

Technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář (ODS) uvedl, že do prvního zářijového výboru pro zadávání veřejných zakázek předloží upravenou zadávací dokumentaci a radnice znovu vypíše soutěž tak, aby se do jara stihl pomník postavit. Podle jeho slov není těžké pomník zbudovat, problém je ale najít takovou žulu, aby vyhovovala podmínkám města. Materiál by se měl co nejvíce blížit kameni, který byl původně z lomu u Mrákotína, který už je zavřený.

V první soutěži se město dostalo do problému v okamžiku, kdy měla hodnotící komise jednoznačně potvrdit, anebo vyvrátit, zda je správný kamen, které měly firmy k dispozici. Město se proto spojilo s odborníky na petrologii a dolaďuje podmínky tak, aby soutěž měla jasné parametry. Jde hlavně o jemnou zrnitost kamene, která nebyla jednoznačná, protože její stupnice neexistuje.

Na obnovu pomníku vyčlenilo město částku, která by neměla přesáhnout 14 milionů korun. Vítěz výběrového řízení musí zajistit kvalitní žulu, dát ji opracovat a poté pilíře, shodné s původními, postavit na stejné místo. Před samotným opracováním musí projít bloky přísnými ultrazvukovými zkouškami homogenity. Pokud materiál v testech obstojí a nebudou v něm žádné skryté praskliny, může se zahájit finální výroba pylonů včetně tesání textů a ornamentů. Před samotným osazením na místo památníků se budou zkoušky celistvosti opakovat.

Někteří odborníci se domnívají, že materiál bude muset firma hledat v cizině, protože tak velké kusy neporušené žuly v současné době v Česku nikde nejsou. A nedaří se je najít ani v zahraničí. Spoluautor pomníku, architekt Jiří Soukup, proto navrhl použít bílý italský mramor namísto původního tmavého.

 

 

Fotogalerie

Město by chtělo mít Památník Díky, Ameriko! v plné parádě do Slavností svobody v roce 2018 | Autor: Richard Beneš