Jsme televize vašeho kraje

Radní Plzně schválili pronájem dalších bytů v projektu sociálního bydlení

Plzeň, publikováno 17.08.2017, autor: Richard Beneš

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Pronájem dalších dvou bytů rodinám splňujícím podmínky projektu Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Plzni schválili radní Plzně. Byty 2+1 a 3+1 město pronajme rodinám na jeden rok a zároveň novým nájemníkům zajistí i služby sociálního pracovníka. Cílové skupiny projektu tvoří zejména rodiny s dětmi, samoživitelé, osoby s handicapem, ale i oběti domácího násilí nebo osoby opouštějící různé instituce.

„Zájem o sociální bydlení mnohonásobně převyšuje jak možnosti města, tak kapacity pěti sociálních pracovníků magistrátního Odboru sociálních služeb, kteří se klientům intenzivně věnují. Sociální bydlení není levné bydlení, jak se někteří lidé domnívají, ale bydlení se soustředěnou podporou sociálního pracovníka, se kterým mají nájemci povinnost spolupracovat, což předpokládá z jejich strany ochotu nést odpovědnost,“ uvedla Eva Herinková (ČSSD), náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí.

„Město Plzeň chce prostřednictvím projektu poskytnout zvlášť zranitelným skupinám obyvatelstva adekvátní a cenově přiměřené bydlení. Pro potřeby projektu proto vyčlenilo minimálně 35 bytů ze svého bytového fondu, na opravy některých z nich se snaží získat dotaci z evropských zdrojů. Aktuálně bydlí tři rodiny a dalších 13 nájemníků se bude do sociálních bytů stěhovat pravděpodobně v listopadu tohoto roku.,“ dodává radní pro oblast správy nemovitostí David Šlouf (ODS).

Z pilotního projektu je hrazena i činnost sociálních pracovníků pracujících s nájemci sociálních bytů a s osobami umístěnými na městské ubytovně. Zájemce o sociální bydlení doporučují městské obvody a konkrétní neziskové organizace, zejména provozující azylové domy. Na tříletý projekt Pilotní testování koncepce sociálního bydlení získá Plzeň státní dotaci ve výši 13 milionů korun z Operačního programu Zaměstnanost ministerstva práce a sociálních věcí. Projekt odstartoval 1. března 2017, město se na něm bude podílet částkou přibližně 700 tisíc korun.

Koncepci sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2016 – 2020, která byla první svého druhu v rámci České republiky, schválili zastupitelé v lednu 2016.

Fotogalerie

Magistrát města Plzně - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš