Jsme televize vašeho kraje

Titul Mistr výčepní zůstává letos v Plzni, nejlépe vám pivo natočí Miroslav Štych U Mansfelda

Plzeň, publikováno 18.08.2017, autor: Richard Beneš

Nejlepším výčepním v ČR se letos stal domácí Miroslav Štych z plzeňské restaurace U Mansfelda | Autor: Plzeňský Prazdroj

Titul Pilsner Urquell Master Bartender 2017 konečně zůstává doma v Plzni, vítězem soutěže se stal výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfelda. Při dvoudenním klání v Plzeňském pivovaru, které všestranně prověřilo dovednosti 28 finalistů, ukázal Štych odborné porotě, že právě on je tím nejlepším výčepním plzeňského ležáku v celé České republice. Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender se letos konala již dvanáctým rokem.

„Vítěz letošního ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender přesvědčil porotce o své všestrannosti. Ve všech hodnocených disciplínách se totiž umístil na nejlepších pozicích, skvěle načepoval pivo a prokázal hluboké znalosti o jeho výrobě a historii plzeňského ležáku. Osobně mě jako plzeňského sládka výsledek velmi potěšil, od začátku soutěže je to totiž vůbec první reprezentant domovského města, kde se plzeňské pivo před 175 lety narodilo,“ komentuje výsledek soutěže starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda poroty Václav Berka.

Druhé místo v soutěži obsadila Marie Černá z Plzeňky U Zelené Ratolesti v Českých Budějovicích, bronz si pak odváží Miroslav Nekolný z restaurace U Bohuslavů v Čelákovicích. Na aspiranty titulu Master Bartender čekala řada úkolů, přičemž samotné umění načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou letos na vítězství rozhodně nestačilo. Vítěz musel prokázat celou řadu dalších dovedností a znalostí. Na soutěžící čekala slepá degustace různých pivních značek, vědomostní test z oblasti výroby a historie piva a správné péče o něj. Odborná porota prověřovala i umění komunikace s hosty.

Finalisté se letos museli vypořádat i s netradiční disciplínou – veřejným čepováním piva během středečního koncertu Marka Ztraceného na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Do hlasování se mohli zapojit i samotní návštěvníci koncertu, kteří si vybrali svého vlastního favorita. Shodli se přitom s porotou, když v předvečer finále dali svůj laický hlas právě Miroslavu Štychovi, řekla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Vítěz dvanáctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získal tradiční památeční trofej a především možnost absolvovat cestu po evropských hospodách a restauracích čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu staršího obchodního sládka Václava Berky. Přímo v Plzeňském Prazdroji dostane také možnost uvařit si svou vlastní pivní várku. Tím největším oceněním pro Mastera Bartendera je ale prestiž, kterou vítězství v soutěže přinese jemu i „jeho“ restauraci. Titul Master Bartender je totiž pro hosty zárukou, že dostanou na stůl plzeňské pivo v té nejvyšší kvalitě od opravdového mistra výčepního, který je hrdým reprezentantem této krásné profese.

Do síně slávy českých výčepních byl při slavnostním vyhlášení výsledků soutěže uveden Pavel Dušek, výčepní plzeňské restaurace U Sedlerů na pražském Karlově náměstí. Čestný titul Výčepní legenda Pilsner Urquell uděluje Plzeňský Prazdroj těm výčepním, kteří poctivým přístupem ke svému řemeslu a mistrovstvím, s jakým zacházejí s pivem, pomáhají udržovat českou pivní kulturu na vysoké úrovni.

K Pavlu Duškovi chodila na pivo kulturní elita v čele s Josefem Vinklářem, Waldemarem Matuškou, Petrem Čepkem, Vlastimilem Harapesem a básníkem Josefem Topolem. Pravidelným hostem býval i dramatik a prezident Václav Havel. Pavel Dušek má pověst baviče a je mezi kolegy skutečnou legendou. Rada, kterou prý nejčastěji dává štamgastům a hostím zní: „Když vidíte, že výčepní pije limonádu, běžte raději jinam.“ Na pivo chodí nejraději sám: „Líp si tak Plzeň vychutnám,“ konstatuje letošní výčepní legenda. Pavel Dušek začínal na Malé Straně v Praze, kde měl příležitost se učit čepovat na hladinku od legendárního výčepního Čiháka. Dnes za ním můžete zajít do restaurace U Sedlerů na Karlovo náměstí v Praze. Za pípou stojí už od roku 1976, tedy více než čtyři desítky let.

„Výčepní, kteří se stávají legendami, si po celý svůj profesní život dokázali udržet styl a způsob čepování hladinky. I díky nim dnes můžeme mluvit o unikátní české pivní kultuře,“ vysvětluje důvody ocenění starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Plzeňský sládek připomíná, že výčepní byl vždy ten nejdůležitější člověk v hospodě: „Výčepní býval výkladní skříní každé hospody a pečoval o pivní kulturu. Tato tradice se během období socialismu přerušila. Naším cílem je ji obnovit. Faktem je, že šéfkuchař vévodí kuchyni, ale výčepní je ten, kterého hosté vidí jako prvního, a kdo garantuje, že podávané pivo je v pořádku.“

Fotogalerie

Nejlepším výčepním v ČR se letos stal domácí Miroslav Štych z plzeňské restaurace U Mansfelda | Autor: Plzeňský Prazdroj