Jsme televize vašeho kraje

Experti z Plzně zachraňovali uvězněného vydřího samce, který přišel krást slepice

Plzeň, publikováno 20.08.2017, autor: Richard Beneš

Vydří samec je už na svobodě | Autor: DESOP

Neobvyklou záchrannou akci si na své konto připsali experti z plzeňské záchranné stanice živočichů. V Příšově poblíž Třemošné totiž zadržel pes místního majitele domu potulného vydřího samce, který dostal chuť na slepice. Čtyřnohý hlídač ovšem vetřelce zajistil v okamžiku, kdy se v noci vloupal do výběhu se slepicemi, který se nacházel asi 150 metrů od potoka v zástavbě rodinných domů.

„Ráno kolem čtvrté jsem musel několikrát vyrazit houknout na psa, štěkal na zahradě jako pominutý, vzbudil celou ulici,“ říká pan Lang z Příšova, majitel slepic i psa. Ráno se šel podívat, co tam ten pes vlastně má. „Když našel za psí boudou mezi pletivem od kotce a sousedovým plaňkovým plotem stočenou dospělou vydru, tak nevěřil vlastním očím. Pochválil psa a hned zatelefonoval na naši záchrannou stanici živočichů a ptal se, co má s vydrou dělat,“ popsal událost šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Záchranáři přijeli na místo kolem deváté hodiny. „Vydra si spokojeně pochrupovala mezi ploty, což mě trochu zarazilo. Zvíře může být poraněné, nebo má nějaký problém, a proto šlo za snadnou kořistí. Od potoka je zhruba 150 metrů mezi domy. Je jasné, že zvíře se psem na zahradě u výběhu slepic nepočítalo. Teď je tady napresovaná vydra mezi ploty a za světla se přes psa nedostane. Pravděpodobně proto čekala na tmu a v úzkém tmavém prostoru se cítila v bezpečí,“ řekl Makoň.

Když šťouchli do vydry přes pletivo psího kotce dřevěnou latí, bylo jasné, že odchytit jedno z našich nejmrštnějších, nejrychlejších a nejsilnějších šelem nebude vůbec snadný. Navíc zahrada u rodinného domku byla plná dětí, z druhé strany výběh se slepicemi a od souseda poměrně fortelný plaňkový plot. „Není nad to, když se ke všemu pěkně může, a tak jsem se snažil ze žebříku strčit do úzké mezery mezi ploty stahovací odchytový podběrák. Jenže vydra není vůbec hloupá, do síťového pytle se jí vůbec nechtělo. Prskala, kousala, chytala se za pytlovinu podběráku, snažila se šplhat po plotě. Dalo nám s panem Langem hodně práce ji do podběráku vůbec dostat a ještě lze mluvit o velké náhodě. Nakonec se nám to však podařilo, zatáhl jsem síťový pytel a opatrně vytáhl vydru ven,“ uvedl Karel Makoň.

Vydří samec se ani poté nechtěl vzdát. Lítal v síti, trhal oka pytloviny a snažil se dostat ven. Jen s velkými obtížemi zvíře v podběráku a režném pytli dovezli k potoku. Po vizuální kontrole a zjištění, že netrpí žádným zraněním se se zvíře opět dostalo na svobodu.

„Návštěva vydry v zástavbě není nijak výjimečná věc, většinou se jedná o potulné samce, kteří migrují po vodotečích sem tam a hledají samice a potravu. Dost často najdeme takového vydřího samce přejetého na silnici či zachyceného v nějaké jiné civilizační pasti. Nelze však ani vyloučit nějakou zvířecí nákazu. Mezi liškami a kunami řádí v kraji psinka. Právě nemocná zvířata se pak uchylují za potravou i do míst, kde bychom je nejméně čekali. V tomto případě však vydru řádně vyšetřit nebylo možné. Proto jsme ji v souladu se zákonem vypustili na lokalitě zpět do volné přírody. Mezi námi, je to beztak nádherné zvíře, a tak jsem rád, že pan Lang zavolal,“ dodal na závěr akce Karel Makoň.

Fotogalerie

Vydří samec je už na svobodě | Autor: DESOP
Vydří samec se dostal do pasti | Autor: DESOP
Vypouštění vydřího samce | Autor: DESOP
Vypouštění vydřího samce | Autor: DESOP
Vypouštění vydřího samce | Autor: DESOP
Vydří samec se dostal do úzkých a nemohl ven | Autor: DESOP