Jsme televize vašeho kraje

Karlovarský magistrát zakázal odběr povrchových vod z Lomnického potoka

Plzeň, publikováno 21.08.2017, autor: Richard Beneš

Magistrát Karlovy Vary - ilustrační foto | Autor: Archiv

Až do odvolání je zakázán odběr povrchových vod z Lomnického potoka, přítoku vodárenské nádrže Stanovice. Důvodem není nic jiného než kriticky nízký průtok vody v korytu. V případě, že by lidé nadále odebírali vodu z potoka, mohli by podle karlovarského magistrátu ohrozit vodní a navazující ekosystémy, kyslíkovou bilanci a funkce vodního toku. Odběr povrchových vod je tak zakázán s výjimkou odběrů pro zajištění zásobování pitnou vodou a jiných odběrů povolených ve veřejném zájmu.

„Zákaz se týká Lomnického, Dražovského, Mlýnského a Teleneckého potoka a jejich přítoků, tedy území nebo částí území města Bochova a obcí Stružná, Pila, Andělská Hora, Stanovice a Kolová,“ zmínil tiskový mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Kvůli suchu už muselo také ministerstvo životního prostředí vyhlásit program Dešťovka, díky kterému by lidé mohli získat dotace na odběr dešťové vody. Celý dotační balík bude rozdělen na dvě poloviny. Jedna půjde výhradně na projekty v oblastech ohrožených suchem, druhá polovina, tedy 120 milionů korun, je určena pro ostatní žadatele, jejichž nemovitost se nachází mimo suché oblasti.

V prvním kole Dešťovky lidé podali 2 279 žádostí za 110 milionů korun a dalších 3260 žádostí za více jak 74 milionů korun zůstalo rozpracovaných. „Překvapivě byl největší zájem o kombinovaný systém na zachytávání dešťové vody na zalévání a na splachování v domácnosti, o který požádaly dvě třetiny všech žadatelů,“ shrnul ministr životního prostředí Richard Brabec.

Příjem žádostí do druhého kola Dešťovky začne ve čtvrtek 7. září. Pro zájemce o dotace bylo z prostředků Státního fondu životního prostředí vyčleněno 240 milionů korun, ze kterých se podpoří minimálně pět tisíc domácností. Nově je polovina financí určena výhradně pro suchem ohrožené oblasti. Jedna domácnost může získat dotaci až 105 tisíc korun.

Fotogalerie

Magistrát Karlovy Vary - ilustrační foto | Autor: Archiv