Jsme televize vašeho kraje

Stavební boom v Plzni, nové bytové domy rostou jako houby po dešti

Plzeň, publikováno 21.08.2017, autor: Richard Beneš

Bytové domy na Světovaru rostou jako houby po dešti | Autor: Archiv

Na rozdíl od Prahy, kde se nové byty nestaví se v Plzni buduje více než před hospodářskou krizí od roku 2009. Aktuálně se staví a připravují stovky nových bytů. Největší projekt čítající 184 menších bytových jednotek 1+kk a 2+1 buduje izraelská developerská skupina, která díky vysoké poptávce zahájí stavbu dalších 156 bytů. Byty rostou v lokalitě vedle kampusu univerzity na Borech, další novou zónou pro bydlení jsou bývalá kasárna Světovar. Desítky bytů se staví také v místních částech Valcha a Lhota.

Developer, který buduje byty na třetině areálu bývalých kasáren a pivovaru Světovar, už má hotová čtyři patra. Technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář (ODS) uvedl, že na podzim se tam budou lidé stěhovat. V první etapě jde o 72 bytů, které už jsou prodané. Další bytové domy vzniknou na sousedních soukromých pozemcích. V pořadí druhý ze tří bytových domů u Kalikovského mlýna staví místní firma poblíž středu města, pokračuje také výstavba desítek bytů v nedaleké ulici Na Jíkalce. Druhý z pěti domů buduje rokycanská firma v Kaplířově ulici naproti úřadu práce na Borech.

Velké projekty se připravují naproti sídlišti Vinice, kde se čeká na to, až město vybuduje retenční nádrž a kanalizaci, další projekt by měl vzniknout na zeleném trojúhelníku naproti Škodovce u stavebního učiliště. Městským projektem je 200 menších sociálních bytů pro zdravotně postižené, rodiny pečující o postižené děti, samoživitelky s nízkými příjmy a seniory, který postaví na Zátiší. Na projekt je už vydané územní rozhodnutí. Stavební povolení by mělo být pravomocné na konci letošního nebo na začátku příštího roku.

Fotogalerie

Bytové domy na Světovaru rostou jako houby po dešti | Autor: Archiv