Jsme televize vašeho kraje

Litičtí poslali primátorovi Plzně petici, chtějí zabránit stavbě průmyslových hal

Litice, publikováno 21.08.2017, autor: Richard Beneš

Proti stavbě průmyslových hal v Liticích protestovali občané už v březnu na náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš

Zastupitelstvo městského obvodu Plzeň 6 Litice odeslalo v pondělí na adresu plzeňského primátora petici s podpisy 870 obyvatel. Ti nesouhlasí, stejně jako zastupitelstvo dotčeného obvodu s pronájmem městských pozemků v katastru Litic firmě Accolade, která tam hodlá na jinak soukromých pozemcích vybudovat nové obří průmyslové haly. Rada města Plzně by měla ve čtvrtek rozhodovat o tom, zda pronajme firmě Accolade pozemky potřebné pro vybudování příjezdové cesty, která je nutná pro výstavbu hal.

„Pokud radní pozemky přes naše nesouhlasy pronajmou, bude to poslední indikátor k zahájení procesu odtržení Litic od Plzně. Stihne se to rychle, jsme již po tom všem na tuto variantu připravení. Litice si tak budou rozhodovat o podobě svého domova a využití svých pozemků, když nás město, kterému jsme před časem tyto pozemky svěřili do správy, vůbec neposlouchá a obchází nás,“ informoval Michal Hausner, zastupitel MO Plzeň 6 Litice. Dodal, že celá stavba nemá žádný veřejný prospěch a lidé v Liticích ji nechtějí.

Haly za miliardu korun chce vybudovat v Liticích česká skupina Accolade. Stavby podél přivaděče k dálnici D5 by měly být přizpůsobené na míru firmám ze strojírenství, elektrotechniky, elektroniky, elektronického obchodování, které už v Plzni působí a hledají další prostory. V novém průmyslovém parku má najít práci téměř 700 lidí. Území je podle náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS) jednou z mála rozvojových lokalit, kam se mohou firmy v Plzni rozrůst, zóna Borská pole je plná. Starý i nový územní plán města počítají s lokalitou už od roku 2006. Dotčené území má dohromady 13 hektarů, která je nyní obdělávanou zemědělskou půdou. Z toho osm hektarů má být zpevněná plocha.

 

Fotogalerie

Proti stavbě průmyslových hal v Liticích protestovali občané už v březnu na náměstí Republiky | Autor: Richard Beneš