Jsme televize vašeho kraje

Kraj hodlá investovat 139 milionů na zajištění lékařské pohotovosti po dobu tří let

Plzeň, publikováno 21.08.2017, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Radní Plzeňského kraje rozhodli v pondělí na svém jednání o vyhlášení veřejné zakázky na zajištění lékařské pohotovostní služby a pohotovostní služby v oboru zubní lékařství na území Plzeňského kraje pro rok 2018 až 2020. Zároveň také schválili vyhlášení veřejné zakázky na zajištění prohlídek těl zemřelých na území Plzeňského kraje pro rok 2018 až 2020. Celková výše předpokládané hodnoty veřejné první zakázky je 139 milionů korun, zatímco u té druhé se jedná o 6,6 milionu korun.

Lékařskou pohotovostní službu (LPS) pro dospělé i děti poskytují krajské akutní nemocnice Klatovy, Domažlice, Stod a Rokycany, na třech místech jí poskytuje krajem zřizovaná Zdravotnická záchranná služba PK (ZZS PK). „V oblastech, kde není možné tuto službu zajistit předchozími dvěma způsoby, zajišťují LPS a LPS zubní smluvně poskytovatelé zdravotních služeb vybraní na základě veřejné zakázky. Zubní pohotovost je zajištěna v Plzni na Denisově nábřeží. V okresech Klatovy a Domažlice se na ní podílejí téměř všichni zubaři ve svých ordinacích podle rozpisu služeb vypracovaného Oblastní stomatologickou komorou Klatovy – Domažlice,“ informovala krajská radní pro oblast zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

Celková částka hodnoty zakázky ve výši 137 milionů je více než dvojnásobkem původní částky, která platila pro minulé tříleté období. Důvodem je předpokládané navýšení platů pro lékaře i zdravotní sestry.

Podle zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Plzeňský kraj odpovídá také za organizaci a zajištění prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení na svém území. „Smlouva se současným poskytovatelem této služby, kterým je společnost 1. KORONÉRSKÁ vyprší na konci letošního roku. Vzhledem k tomu, že se tento systém zajištění prohlídek dlouhodobě osvědčil, vyhlásí kraj novou veřejnou zakázku na období dalších třech let. Předpokládaná hodnota zakázky činí 6,6 milionu korun. Provozovatel musí zajistit na území kraje nepřetržité provádění prohlídek těl zemřelých mimo zdravotnické zařízení a za tímto účelem provozovat také nepřetržitě dostupné telefonní číslo, na kterém bude 24 hodin denně přijímat výzvy k provedení prohlídky,“ uvedla radní Stárková.

Na služby koronera poskytuje Plzeňský kraj v nové zakázce přibližně stejně sumu peněz, jako v předchozím období. Prohlídka jednoho zemřelého přijde na 1300 korun. Za rok koroner absolvuje kolem 1700 takových kontrol.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš