Jsme televize vašeho kraje

Na letišti v Klatovech se vážně zranila další parašutistka, nezvládla přistávací manévr

Klatovy, publikováno 22.08.2017, autor: Richard Beneš

Letecká záchranná služba v akci - ilustrační foto | Autor: HZS PK

Záchranáři opět zasahovali na letišti v Klatovech, kde se v úterý dopoledne vážně zranila při seskoku asi třicetiletá parašutistka. Cizinka nezvládla dopad na zem a její přistání bylo hodně tvrdé. Mluvčí záchranky Robin Šín uvedl, že zraněnou parašutistku transportoval do plzeňské fakultní nemocnice vrtulník letecké záchranné služby s podezřením na poranění páteře a dolních končetin.

Před týdnem se na klatovském letišti vážně zranil rovněž při přistávacím manévru třicetiletý parašutista, který narazil do stromu. I jeho transportoval vrtulník do nemocnice s podezřením na poranění páteře. Nehoda se stala jen necelý týden od tragické smrti německého parašutisty, který se zabil při skupinovém seskoku, kdy se mu zamotal padák s padákem dalšího skokana. Zatímco prvnímu muži se podařilo zamotaný padák odhodit a následně bezpečně přistál pomocí záložního padáku, druhý muž takové štěstí neměl, i když se jednalo o zkušeného parašutistu. Zřítil se na plochu letiště a na místě zahynul.

Letiště v Klatovech se těší velké oblibě především u západoevropských parašutistů, kteří tam už od začátku devadesátých let minulého století jezdí po stovkách trénovat. Na letišti, které využívají jako dlouhodobou výcvikovou základnu pak pobývají celou sezónu. Denně se na letišti uskuteční několik stovek seskoků. Bohužel klatovské letiště už zažilo celou řadu seskoků, které skončily pro parašutisty smrtí. Jen od srpna 2013 už při seskocích zahynulo osm zahraničních i českých parašutistů. Celá řada dalších případů se stala i v dřívějších letech. Mnoho dalších parašutistů skončilo se zraněním v nemocnici.

Fotogalerie

Letecká záchranná služba v akci - ilustrační foto | Autor: HZS PK
Letiště v Klatovech je mezi parašutisty nesmírně oblíbené, i když se tam stala už celá řada tragických nehod | Autor: Facebook