Jsme televize vašeho kraje

Plánovaná cyklostezka u Stodu usnadní místním lidem cestování za prací

Plzeň, publikováno 23.08.2017, autor: Richard Beneš

Cyklotrasy - ilustrační foto | Autor: Archiv

Radní Plzeňského kraje odsouhlasili poskytnutí dotace v celkové výši 1,3 milionu korun pro město Stod na stavbu úseku D4 cyklostezky na cyklotrase CT3 Praha–Plzeň–Regensburg. Poskytnutí dotace bude schvalovat na svém jednání ještě krajské zastupitelstvo. Stejně tak budou zastupitelé schvalovat také poskytnutí dotace 2,4 milionu korun pro obec Luženičky na Domažlicku, která plánuje na stejné cyklotrase vybudovat úsek dlouhý 695 metrů.

„Důvodem pro výstavbu cyklostezky D4 je mimo jiné také to, že denně dochází k velkému přesunu obyvatel mezi městem Stod a obcí Chotěšov, kteří cestují každý den za prací. Mnozí z nich využívají nemotorové dopravní prostředky, což je z hlediska bezpečnosti chodců a cyklistů na silnici I/26, která obě obce spojuje, velmi riskantní. Od realizace projektu se proto očekává zvýšení bezpečnosti silničního provozu na silnici I/26, snížení emisí v dané lokalitě a zlepšení občanské vybavenosti,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN).

Úsek D4 navazuje na úsek cyklostezky D3 na hranici katastrálních území obce Chotěšov a města Stod. Úsek D4, na který navazuje úsek D5, začíná u jezu na řece Radbuze, je přístupný po polní cestě z obce Chotěšov, Klostermannovy ulice, případně polní cestou z města Stod, vedoucí k Divokému rybníku. V rámci výstavby úseku D4 jde o stezku pro pěší i cyklisty, k tomu je třeba připočítat ještě nezbytnou úpravu polní cesty k obsluze zemědělských pozemků. Celkové náklady projektu činí téměř 1,9 milionu korun.

Plánovaný úsek cyklostezky u Luženiček navazuje na stávající komunikaci, po které se lze připojit na mezinárodní cyklotrasu CT3. Začátek cyklostezky je přímo v obci. Vozovku bude lemovat zpevněná krajnice o šířce 0,5 metru na každé straně a bude na ni vyloučen, nebo omezen přístup motorové dopravy. Navržená cyklostezka přibližně z jedné poloviny kopíruje stávající polní cestu a z druhé poloviny cestu zanesenou v katastrálních mapách.

Fotogalerie

Cyklotrasy - ilustrační foto | Autor: Archiv