Jsme televize vašeho kraje

Zoo se pochlubila mláďaty rysa kanadského, Bonnie a Bruce jsou pořádně ostré šelmy

Plzeň, publikováno 24.08.2017, autor: Richard Beneš

Mláďata rysa kanadského v plzeňské zoo | Autor: TV ZAK

Vůbec poprvé se plzeňská zoo pochlubila ve čtvrtek novinářům velmi vzácným odchovem, tříměsíčními rysy kanadskými. Pokud by někdo čekal, že uvidí hravá a roztomilá koťátka, pořádně by se přepočítal. Rysí mláďata jsou totiž pořádně divoké a ostré šelmy, kterým se cvakání fotoaparátů a zvědavost novinářů vůbec nelíbila. I díky divoké povaze si rysata vysloužila akční jména Bonnie a Bruce.

Zatímco Bonnie byla slavná loupežnice a hodně vzteklá dáma, stejně jako malá kočičí slečna, Bruce dostal jméno podle Batmana, respektive podle Bruce Waynea. „Plzeňská zoo chová rysy kanadské a rysy červené od roku 2006, kdy pro ně vznikly expozice v severoamerické části zoo. První odochov se nám podařil v roce 2010, kdy jsme odchovali dvojčata. Historicky druhá mláďata se narodila až letos 20. května. Podle webu zootierliste.de chová rysy kanadské nyní pouze deset institucí v Evropě, z toho je šest v ČR, nacházejí se ale i v soukromých chovech,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.

O rysí sourozence se pečlivě stará nejen jejich vzorná máma, ale také ošetřovatelé. Běžně si pochutnávají na hovězím mase, králících a kuřatech. Rysata jsou zatím ještě příliš malá na to, aby mohla do výběhu, zatím ho jen okukují a návštěvníci je zatím ještě nějaký čas neuvidí. Rys kanadský dosahuje hmotnosti 12 až17 kilogramů a v zoo se dožije 15 až 25 let. Je menší než rys ostrovid, za jehož poddruh byl dlouho považován.

Fotogalerie

Zdání opravdu klame, rysí mláďata nejsou koťátka na hraní, ale pořádně ostré šelmy | Autor: Kateřina Misíková
Nejlépe se cítí rysí mláďata po boku své matky | Autor: TV ZAK
Mláďata rysa kanadského v plzeňské zoo | Autor: TV ZAK