Jsme televize vašeho kraje

Hyenu okrádající důvěřivé seniory zadrželi policisté přímo při činu

Plzeň, publikováno 25.08.2017, autor: Richard Beneš

Policie ČR - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Tak tohle se opravdu povedlo! Policisté z Mariánských Lázní zadrželi přímo při činu osmadvacetiletého cizince, který byl už jen krůček od toho, aby podvodem vylákal Od důvěřivého seniora pomocí otřepaného triku 380 tisíc korun.

"Fintu, kterou se svým komplicem měli vymyšlenou je notoricky známá. Seniorovi údajně zavolal vnuk, který nutně potřeboval půjčit peníze, a to 400 tisíc korun. Senior půjčení peněz ochotně přislíbil s tím, že v bance má pouze 380 tisíc. Sedl okamžitě do svého vozidla, zajel do banky, kde vyzvedl veškeré úspory a přejel na smluvené místo schůzky s vnukem," popsala aktuální případ mluvčí policie Kateřina Böhmová.

Pachatel zřejmě podcenil čas schůzky, protože seniorovi se zdálo, že čeká už dlouho. Zvedl tak telefon, zavolal své dceři a ptal se, kde je její syn, že má pro něj připravené peníze. "Dcera se svého otce moc dlouho nevyptávala, bleskově zavolala svým dětem, zda nechtěly po dědovi peníze. Odpověď byla jednoznačná, nechtěly. Žena tak okamžitě zavolala na linku 158," pokračovala mluvčí policie.

Policisté z Mariánských Lázní byli na místě během několika minut. To už u seniora stál cizí muž a předával mu mobilní telefon s tím, že mu volá vnuk. Muž v telefonu ho přesvědčoval, aby peníze předal jeho „kamarádovi“. S historkou, že jde o vnuka poškozeného nepřestal ani tehdy, když si vzal do ruky mobil policista a zeptal se ho, kdo volá. K předání peněž naštěstí nedošlo.


Zadržený cizinec byl převezen na oddělení a po výslechu umístěn do policejní cely. Policisté dál zjistili, že cizinec převzal nejméně ve dvou případech dne 18. srpna finanční hotovost od dalších dvou osob ze Svitavska. V jednom případě mu seniorka svěřila 80 tisíc a ve druhém 200 tisíc korun. Léčka byla téměř stejná jako v případě seniora z Mariánských Lázní. Nejdříve prosebný telefonát od údajného příbuzného, poté třeba i taxislužbou převoz do banky a následně předání peněz úplně cizí osobě.

Cizinec si vyslechl obvinění z podvodu. V pátek podal policejní komisař podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby. V případě prokázání viny ho může soud poslat až na osm let do vězení.

Fotogalerie

Policie ČR - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš