Jsme televize vašeho kraje

Výstava v Muzeu jižního Plzeňska připomene dvousté výročí nalezení Rukopisů

Plzeň, publikováno 31.08.2017, autor: Miroslav Brož

Autor: Muzeum jižního Plzeňska

Rukopis královédvorský a zelenohorský zná z hodin českého jazyka nebo dějepisu asi každý. Málokdo ale ví, že letos je dvousté výročí od nalezení textů, o jejichž pravost se vedly spory dlouhá desetiletí. V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích si budete moci prohlédnout nejen výstavu věnovanou fenoménu Rukopisů, ale první říjnový víkend se vám naskytne i jedinečná příležitost spatřit originál Rukopisu zelenohorského.

Od prvního září se mohou návštěvníci Muzea jižního Plzeňska v Blovicích seznámit s odkazem, který zanechaly v české kultuře Rukopisy zelenohorský a královédvorský. Výstavou s názvem Dvě století Rukopisů zelenohorského a královédvorského pokračuje program tzv. rukopisného roku, který v muzeu probíhá už od března. Jeho vrcholem bude časově omezené vystavení originálu Rukopisu zelenohorského, který zapůjčí Knihovna Národního muzea.

Blížící se jubileum bylo vhodnou příležitostí se na téma Rukopisů podrobně podívat a nabídnout našim partnerům a návštěvníkům atraktivní program, který jim zprostředkovává platformu pro diskusi a dále popularizuje Rukopisy. Za místo nálezu Rukopisu zelenohorského se od konce padesátých let devatenáctého století považuje zámek Zelená Hora u Nepomuka. Povědomí o Rukopisech se v českém prostředí většinou soustřeďuje pouze na spor o jejich pravost. Autoři výstavy si však vzali za cíl představit Rukopisy odlišným způsobem,“ říká kurátor výstavy Michal Červenka.

Součástí celoročního programu jsou kromě výstavy také přednášky, konference nebo literární večer. Samotná výstava seznámí veřejnost s výrazným otiskem, který v české literatuře, hudbě nebo výtvarném umění zanechaly básnické skladby z Rukopisů. V její úvodní části bude návštěvníkům představen vliv Rukopisů na soudobou knižní produkci. K vidění budou různé edice rukopisných textů, které se během prvních padesáti let od jejich nalezení dočkaly asi čtyřiadvaceti vydání.

Další část výstavy prezentuje rukopisnou inspiraci ve výtvarném umění a v hudbě. Nejznámějším hudebním dílem, které bylo Rukopisy inspirováno, je proslulá Libuše od Bedřicha Smetany. Rukopisnou tematiku ale ve svém díle zpracoval i Antonín Dvořák nebo Zdeněk Fibich. Ve výtvarném umění se tématem Rukopisů zabýval Josef Mánes, Mikoláš Aleš, Josef Václav Myslbek nebo Augustin Němejc, autor opony plzeňského divadla. Rukopisná inspirace je jasně čitelná také ve výzdobě Národního divadla.

Ačkoliv byly Rukopisy několikrát prohlášeny za falzum, o jejich původu stále zůstávají určité pochybnosti. Nalezením Rukopisů se otevřela dlouhá diskuze, která souvisela se sebeurčením českého národa.

Základní znalosti o Rukopisech a jejich vlivu patří k obecnému vzdělání. Proto pracovníci muzea připravili pro veřejnost edukační program, vhodný pro žáky druhého stupně ZŠ a studenty SŠ, který navazuje na tematické plány předmětů český jazyk, dějepis a výtvarná výchova a umožňuje pedagogům zpestření výuky.

Na výstavě představíme celou řadu jedinečných exponátů. Mezi nejzajímavější patří kostým kněžny Libuše ze stejnojmenné opery Bedřicha Smetany, jež oblékaly její představitelky na počátku 20. století v Národním divadle,“ dodává Michal Červenka.

Kompletní přehled doprovodného programu najdete na webu www.muzeum-blovice.cz

Fotogalerie

Autor: Muzeum jižního Plzeňska