Jsme televize vašeho kraje

Potvrzeno! V Plzeňském kraji jde do sněmovních voleb 25 politických stran a hnutí

Plzeň, publikováno 01.09.2017, autor: Richard Beneš

Volby - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Žádná z 25 kandidátních listin, které si podaly v Plzeňském kraji strany a hnutí pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny nebyla vyřazena. Vyškrtnut nebyl ani nikdo z přihlášených kandidátů. Informovala o tom v pátek mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová. Ve sněmovních volbách v roce 2013 se o přízeň voličů ucházelo 18 subjektů. Volby se uskuteční 20. a 21. října.

Rozhodnutí o registraci kandidátních listin vydal v pátek v 16.00 hodin krajský úřad, vyvěsil ho na úřední desce a zaslal zmocněncům politických stran a hnutí. Až poté může kraj poskytovat oficiální informace o lídrech a kandidátech.

Samotné strany už se ovšem svými lidmi na čelných místech kandidátek pochlubily. Sociální demokraty, kteří ve sněmovních volbách v roce 2013 v Plzeňském kraji zvítězili, opět povede ministr vnitra Milan Chovanec. Lídrem kandidátky ANO je ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, kandidátku ODS vede nestranice Ilona Mauritzová, děkanka Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity. Z prvního místa kandiduje za TOP 09 poslanec a místopředseda strany Marek Ženíšek, lídrem komunistů je poslanec a krajský zastupitel Jiří Valenta.

Starostové a nezávislí (STAN), kteří měli jít původně do voleb v koalici s lidovci, budou mít na prvním místě starostku obce Kozolupy Michaelu Opltovou. Lídrem KDU-ČSL je domažlický místostarosta Stanislav Antoš. Strana zelených bude mít na prvním místě kandidátky vědce Jana Trnku, Piráty povede Lukáš Bartoň, konstruktér a vědecký pracovník z Plzně. Hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura postavilo do čela kandidátky jednatelku firmy a krajskou zastupitelku Janu Levovou. Svobodní mají jako jedničku na kandidátce regionální předsedkyni Lenku Brčkovou, ekonomku na biofarmě a místopředsedkyni asociace živnostníků.

Plzeňský kraj má teď v Poslanecké sněmovně 11 poslanců. Tři poslance mají ČSSD a hnutí ANO, po dvou KSČM a TOP 09 a jedno křeslo ODS.

Fotogalerie

Volby - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš