Jsme televize vašeho kraje

Nová expozice plzeňské zoo Sloni na Mži vznikne do čtyř let

Plzeň, publikováno 04.09.2017, autor: Richard Beneš

Nová expozice plzeňské zoo vznikne na loukách přes ulici | Autor: TV ZAK

Do čtyř let vznikne v plzeňské Zoo pavilon pro slony indické za 300 až 350 milionů korun. Expozice Sloni na Mži se připravuje deset let. K jejímu vybudování využije zoo louky, které se nachází směrem na Radčice proti současnému areálu zoologické zahrady. K dispozici je tam celkem 14 hektarů. Stavět by se mělo začít do dvou let, informoval ředitel Zoo Jiří Trávníček. Využít chtějí dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

V současné době už má zoo vykoupeny potřebné pozemky, město změnilo územní plán a je hotová dokumentace k územnímu rozhodnutí. Na projekt pro stavební povolení vyčlenilo město v letošním rozpočtu šest milionů korun. Odbor investic města už vyhlásil výběrové řízení. Projekt bude hotový do 1,5 roku, jedná se o velmi složitou stavbu. Po dokončení projektu požádá zoologická zahrada o stavební povolení.

Na 12 hektarech pozemků na druhé straně zoo vzniknou vlastní expozice. Pro slony je vyčleněno 3,5 hektaru. Další prostory pak obydlí orangutani, tapíři, ptáci a mnoho dalších zvířat z orientální oblasti. Obě části zoo by měla spojit nadzemní lávka.

„Slony není problém sehnat zadarmo, protože se množí po Evropě, od Prahy přes Berlín a Ostravu, všude jsou slůňata. Ale sloninců je málo,“ uvedl Trávníček. Vybudovat areál není jednoduché. Musí se upravit terén, přivést inženýrské sítě, odvodnit a oplotit. V ČR jsou slonince v Praze s desetihlavým stádem, v Ústí nad Labem, Ostravě, Zlíně a Liberci.

Fotogalerie

Nová expozice plzeňské zoo vznikne na loukách přes ulici | Autor: TV ZAK
Nová expozice plzeňské zoo vznikne na loukách přes ulici | Autor: TV ZAK
Obyvatelé Plzně si na slony musí ještě pár let počkat | Autor: TV ZAK