Jsme televize vašeho kraje

Ceny másla šplhají v Plzeňském kraji do astronomické výšky, producenti mléka s tím nesouhlasí

Plzeň, publikováno 04.09.2017, autor: Tereza Maixnerová, Richard Beneš

Výroba mléka - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Přesně 53,90 korun, to je podle Českého statistického úřadu průměrná cena másla v Plzeňském kraji. Zákazníci na západě Čech tak platí druhou nejvyšší částku v celé republice. Dražší už je jen v kraji Královéhradeckém. I když se mluví o tom, že za vysokou cenou je nedostatek mléka, podle farmářů to je nesmysl.

Výrobci mléka jsou sotva na nákladech a při té ceně, která je u zemědělců od 8,50 do 8,80 koruny za litr je máslo předražené. Mělo by být někde na úrovni pod 40 korunami,“ uvedl Jaroslav Šíma, předseda Krajské agrární komory Plzeň. A stejně mluví i Václav Bulín, předseda představenstva zemědělského družstva. „Mě to štve strašně a štve mě to nejen u másla, ale i u všech dalších výrobků, ať jsou to sýry, ať jsou to jogurty. Když si myslím, že ta cena by nemusela být tak vysoká v poměru s cenou, kterou my dostáváme za mléko. Jsme v situaci, kdy jsme se dostali na nákladovou cenu po dvou letech a skoro máme tendenci jásat, že už neproděláváme každý měsíc statisíce korun,“ řekl Václv Bulín.

Producenti prý vyrábějí pořád přibližně stejně mléka, lidé ale více kupují to plnotučné. Na trhu tak ubývá mléčného tuku, rozhodně ho ale není nedostatek. „Například před šesti lety pouze 13 procent všeho mléka v Čechách se prodalo plnotučného, zbytek odtučněná bílá voda 0,5 procent tuku. Dneska je to asi třetina, přes 30 procent plnotučného mléka, tím pádem máte méně odstředěného a máte méně tuku,“ řekl farmář a producent mléka Pavel Šrámek.

Zemědělci předpokládají, že se situace v příštích měsících srovná, mléka se dojí pořád stejně. Za vysoké ceny podle nich mohou hlavně obchodní řetězce a lidé ochotní dávat za máslo horentní sumy. Konkrétně u másla je marže nad 40 procenty. „Záleží na chování nejen spotřebitelů, ale také řetězců. Ty totiž vycítily, že másla je nedostatek, tak si na něho dali vyšší marži,“ řekl Pavel Šrámek. Pokud lidébudou dál máslo kupovat za 70 korun, budou markety marži samozřejmě rádi přijímat. Cena už ale v tomto případě ale naprosto nesmyslná.

Aktuálně je v Plzeňském kraji máslo dražší i oproti sousednímu Německu. Mluví se dokonce o tom, že před vánočními svátky by mohly ceny stoupnout skutečně až k 70 korunám.

Fotogalerie

Výroba mléka - ilustrační foto | Autor: TV ZAK