Jsme televize vašeho kraje

Zdravotní pojišťovny i nadále drží pod krkem nemocnici v Rokycanech, nejistota trvá

Rokycany, publikováno 20.09.2012, autor: Richard Beneš

Nemocnice v Rokycanech zůstává i nadále v ohrožení, nikdo neví jak se zachovají zdravotní pojišťovny | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Nejasný zůstává i nadále osud krajské nemocnice v Rokycanech, zdravotní pojišťovny totiž hrozí tím, že od příštího roku neuzavřou smlouvy na poskytování péče s gynekologiocko-porodnickým oddělením. Pokud se nemocnice s pojišťovnami nedohodne a porodnice, kde se ročně uskuteční až 450 porodů, bude uzavřena, ohrozí to chod celého zdravotnického zařízení. V nejistotě tak zůstávají vedle pracovníků nemocnice i pacienti. „Měli jsme dostat nějaké informace o aktuální situaci do konce července, ale až doposud se nám nikdo neozval,“ uvedla ředitelka nemocnice Hana Perková.

Rokycanskou porodnici nevyužívají jen ženy z Rokycanska, severního a jižního Plzeňska, ale jezdí tam často rodit i ženy z Plzně, kterým vyhovuje prostředí menší porodnice. O zachování porodnice a v podstatě i celé rokycanské nemocnice bojuje i vedení Plzeňského kraje, který je jejím zřizovatelem. Na záchranu porodnice vznikla také občanská iniciativa s názvem „Nechci rodit na silnici,“ petici za zachování porodnice inicioval v rámci občanské iniciativy starosta Rokycan Vladimír Šmolík (ČSSD). Pod petici se podepsalo už více než 1100 občanů. Spolu se starostou Rokycan se na vzniku iniciativy podílí starosta Stodu Jiří Vlk a starosta Tachova Ladislav Macák, kterým osud zdravotnických zařízení není lhostejný. Tachovsko už o nemocnici přišlo, Stodskou nemocnici se po intenzivních jednáních na začátku tohoto roku podařilo zachránit.

V důsledku nejisté situace v rokycanské porodnici už odešly některé zdravotní sestry s porodnickou specializací za větší jistotou. I přes určitý odliv specializovaných pracovníků se daří péči plně zajistit. „Pokud nějaký zájem ze strany zdravotnic o práci u nás je, netajíme jim, že oddělení je existenčně ohrožené, smlouvu pak dostávají jen do konce roku. Pokud někde dostanou lepší nabídku, odcházejí samozřejmě za ní,“ konstatovala ředitelka nemocnice Hana Perková.

Jak se ve finále zachovají zdravotní pojišťovny v kauze rokycanské porodnice, si nyní netroufá odhadovat ani ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Fojtík. „Zpočátku hrozilo v nemocnicích v Rokycanech a ve Stodu utlumení základní péče v chirurgii, v gynekologicko-porodnickém oboru a zčásti i na dětských odděleních. Po jednáních s pojišťovnami už nyní ve Stodu nic takového nehrozí. V případě nemocnice v Rokycanech pojišťovny zatím trvaly na zrušení porodnice,“ informoval Fojtík. Zcela vyhráno ovšem nemá ani nemocnice ve Stodu. I když by se tam od 1. ledna neměla rušit žádná další akutní lůžka, žádné oficiální stanovisko o tom nemocnice nemá v ruce. 

Fotogalerie

Nemocnice v Rokycanech zůstává i nadále v ohrožení, nikdo neví jak se zachovají zdravotní pojišťovny | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz