Jsme televize vašeho kraje

Centrum Plzně zažilo největší cvičení záchranářů, likvidovali požár v zaplněném podzemním klubu

Plzeň, publikováno 06.09.2017, autor: Richard Beneš

Autor: TV ZAK

Život v centru Plzně se ve středu v pravé poledne na několik hodin zastavil. Všechno odstartovalo houkání sirén. Ze sklepních oken budovy na rohu Goethovy ulice a Kopeckého sadů se valil dým a prostor brzy zaplnily vozy hasičů, záchranářů i policistů. Na místě propukla panika, hořelo totiž v nočním klubu Mefisto, který měl být v té době plný lidí. Vzápětí začali hasiči vynášet a vyvádět z klubu zraněné, popálené, přiotrávené lidi. Naštěstí se tentokrát jednalo o jedno z nejnáročnějších a nejrozsáhlejších cvičení všech složek záchranného systému.

Tématem cvičení byl požár podzemních prostorách nočního klubu. Hořet začalo podle scénáře v šatnách nočního klubu po výbuchu pyrotechniky. V důsledku toho hořící fragmenty popálily návštěvníky a zapálily oblečení uložené v šatnách. „Zásahy v podzemí jsou noční můrou každého záchranáře, neboť tyto zábavní podniky bývají hojně navštěvovány. V případě požáru kupříkladu od zábavní pyrotechniky, jak to je dnes simulováno, dochází ke značným zraněním a dokonce i ztrátám na životech,“ konstatoval Robert Kučera, velící důstojník krajských hasičů.

Aby byla situace opravdu realistická, figuranti z klubu, ale i další v roli přihlížejících diváků komplikovali záchranářům jejich práci. Psychologové je předtím poučili, jakým způsobem vypadá chování při panice a figuranti se do svých rolí vžili opravdu poctivě. Výjimkou nebyla například ani rvačka opilých mladíků se zasahujícími hasiči. Mladí muži se chtěli dostat ke svému mrtvému kamarádovi, který ležel na zemi před klubem. Nechyběli ani šokovaní rodiče nebo příbuzní obětí, kteří také dorazili na místo neštěstí.

„Záchranáři si museli poradit s tím, že zachrání a ošetří bezmála stovku osob. Převážně se jednalo o popáleniny, intoxikaci kouřem, zlomeniny a pohmožděniny,“ řekla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková. „Naši lidé při takové akci postupují v režimu medicíny katastrof. Nevěnujeme se jednomu konkrétnímu pacientovi v pořadí kdy je objeven nebo vyveden ven z objektu. Musíme je roztřídit podle závažnosti jejich stavu, poskytnout jim péči a zahájit jejich transport do nemocnic. Do hořící budovy se nikdy nevrháme, to je práce pro hasiče. Čekáme v bezpečné zóně na okamžik, kdy můžeme ošetřovat pacienty, které k nám přivedou hasiči. Velice často se stává, že lidé v takovém objektu neuhoří, ale nejprve se otráví zplodinami hoření a až obvykle ohoří. I pro nás jsou to velice emotivní zásahy,“ popsal úlohu zdravotníků mluvčí záchranky Martin Brejcha.

Na místě takových zásahů obvykle vládne obrovská panika, lidé se chovají pudově jako zvířata, touha přežít vládne nad zdravým rozumem. To všechno ztěžuje záchranářům jejich práci. Typickým zraněním pro dav panice jsou zlomeniny končetin a výjimkou nejsou ani vážné úrazy hlavy, protože lidé si šlapou po hlavách.

Dohromady zaměstnalo cvičení na čtyři stovky lidí. Jen hasičů bylo kolem stovky. Při zásazích v silně zakouřeném prostředí je totiž omezují dýchací přístroje. Každý hasič za 15 minut vyvede jednu zraněnou osobu a pak si musí dýchací přístroj vyměnit. Proto je potřeba na místě velké množství hasičů. V následujících dnech budou všechny záchranné složky cvičení vyhodnocovat a zjišťovat, co se povedlo a co trochu méně.

Fotogalerie

Autor: TV ZAK
Autor: TV ZAK
Autor: HZSPK
Autor: TV ZAK
Autor: TV ZAK
Autor: TV ZAK
Autor: TV ZAK
Autor: TV ZAK
Autor: TV ZAK