Jsme televize vašeho kraje

Opoziční zastupitelé kritizovali zrušení výběrového řízení na provozovatele útulku pro psy

Plzeň, publikováno 07.09.2017, autor: Richard Beneš

Plzeňský útulek pro psy - ilustrační foto | Autor: TV ZAK

Bouřlivou diskusi na čtvrtečním jednání plzeňského zastupitelstva rozpoutala opoziční TOP 09, když zkritizovala rozhodnutí rady města, která zrušila výběrové řízení na provozovatele útulku pro psy. Na druhou stranu rozhodli radní Plzně o tom, že útulek bude od 1. ledna 2018 provozovat městská policie. Topkaři chtěli znát důvod zrušení výběrového řízení a chtěli vědět, jakou výhodu bude mít provoz útulku pod městskou policií.

Do výběrového řízení na provozovatele městského útulku se přihlásila Naděje pro kočky, bývalý provozovatel Liga na ochranu zvířat přejmenovaná na Spolek pro ochranu zvířat a dále ještě Mikroregion Radnicko. Výběrová komise se rozhodla pro Naději pro kočky, která nabídla nejnižší sumu, za kterou bude útulek provozovat. Navíc měla i záruku od vyhlášené plzeňské veterinární kliniky. Rada města ovšem nakonec odhlasovala návrh na zrušení výběrového řízení a převzetí útulku městskou policií.

„Ten proces zrušení výběrového řízení považuji za naprosto bezprecedentní. Je to v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Výběrová komise rozhodla o provozovateli. Rada města pak zasáhla do celého procesu. Co tedy bylo důvodem k tomu zrušit? Dali jste přednost naprosto nekompetentní nabídce, která je jen o 60 tisíc korun levnější,“ uvedl zastupitel Michal Vozobule (TOP 09).

Jeho tvrzení odmítl primátor Martin Zrzavecký (ČSSD). „Nedokáži si představit, že by úřad dovolil do rady předložit jakékoliv usnesení, které by bylo v rozporu se zákony ČR. To je argument, který používá opozice, já ho odmítám. Po vzoru dalších českých měst jsme se rozhodli, že bude útulek provozovat městská policie. Na druhou stranu jsme připraveni spolupracovat intenzivně s neziskovými organizacemi, které se doposud podílely na provozu útulku," podotkl Zrzavecký.

Na sociálních sítích se podle slov primátora objevila spousta negativ směrem k bývalému provozovateli útulku i směrem k Naději pro kočky. „Město se dostalo pod velký tlak a rozhodlo se dát to vlastní organizaci, která v tento okamžik zajišťuje odchyt toulavých a ztracených zvířat. MP nebude personálně posilovat počty strážníků. Budeme jednat se Spolkem na ochranu zvířat o přechodu některých zaměstnanců pod městskou policii,“ dodal Zrzavecký.

Právní zástupce města Dominik Tomášek prohlásil, že model provozování útulku externím subjektem se neosvědčil. „Ukázalo se, že bývalý provozovatel nechtěl zvířata vydávat zájemcům o jejich adopci,“ řekl Tomášek. Zastupitel a starosta Doubravky Michal Chalupný (ČSSD) zase zmínil, že oba spolky mezi sebou vedou válku a obviňují se z různých věcí. „Já osobně bych uvítal, aby se o útulek staralo město. A bude klid,“ řekl Chalupný.

Naopak přechod útulku pod městskou policii kritizoval koaliční zastupitel Ludvík Rösch (OPAT). „Když jsem se v minulosti ptal, proč radnici nehlídá městská policie, bylo mi řečeno, že je to příliš drahé. Ale na odvážení pejsků na procházky není drahá? Hlavním úkolem MP je dodržování veřejného pořádku, ale není tam nic o psech. Připadá mi to legrační. Tady se válí bezdomovci po ulicích. A městská policie nestíhá plnit své úkoly. A my jim přidáme ještě práci, aby se starali o pejsky a kočičky. Považuji to za naprosto špatné řešení,“ konstatoval Rösch.

Fotogalerie

Plzeňský útulek pro psy - ilustrační foto | Autor: TV ZAK