Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Žena, která hrozila na různých místech v Plzni uložením bomby šla do vazby

Plzeň, publikováno 08.09.2017, autor: Richard Beneš

Necelých 60 minut po činu zadrželi policisté ženu (33), která je podezřelá z toho, že telefonicky oznámila uložení bomby v obchodním centru v Plzni na Slovanech. Policisté ji dopadli přímo nedaleko místa činu. Bohužel se nejednalo o její první volání. Předcházelo tomu dalších pět oznámení o uložení nástražného výbušného systému v prodejně papírnictví, bankovním ústavu, ale také v centru Plzně, obchodním centrum a v trolejbusech MHD. V sobotu soud vyhověl návrhu státního zástupce a ženu poslal do vazby. Nejedná se zdaleka o její první konflikt se zákony, na sém kontě už má několik trestů.

„První dva telefonáty se uskutečnily 23. srpna 2017. Další jen o den později. Třetím žena vyhrožovala tuto středu a ve čtvrtek volala hned dvakrát. Policisté při každém oznámení uzavírali prostory, probíhala evakuace osob, prohlídka interiérů a v některých případech došlo k omezení či zastavení městské hromadné dopravy. Evakuace se dotkla 38 trolejbusů,“ popsala události mluvčí policie Martina Korandová.

Na základě poplašných telefonátů vyrazily do akce nejen desítky policistů, ale i ostatních složek integrovaného záchranného systému. Další desítka kriminalistů mezitím intenzivně zjišťovala, kdo by za anonymními telefonáty mohl stát. „Díky rychlé operativní práci kriminalisté začali podezřívat konkrétní ženu a právě včerejší telefonáty jim jejich správnou domněnku potvrdily. Motivem pro její chování prý byla skutečnost, že nechtěla, aby přítel zjistil, kolik má v bance uložených peněz,“ uvedla mluvčí policie.

Svým jednáním si žena vykoledovala trestní stíhání pro pokračující přečin šíření poplašné zprávy, za který jí může hrozit trest odnětí svobody až na pět let. Škodu, kterou svým jednáním způsobila, ještě všichni dotčení vyčíslují. A rozhodně nepůjde o malou sumu.

Pachatelka oznamovala uložení bomb ze skutečně kuriózních důvodů. Svému příteli slíbila příspěvek na nákup automobilu. Tvrdila, že peníze má v bance na účtu, který ovšem zel prázdnotou. Pokaždé, když přítel navrhl zajít do banky vyzvednout peníze, žena v obavě, aby její lež nevyšla najevo, bombovou hláškou zcela ochromila provoz a fungování obchodů i různých institucí v blízkosti bankovní pobočky. Tento pokus několikrát úspěšně zopakovala. Naposledy dokonce zastavila provoz 38 trolejbusů v ulicích města. To bylo z důvodu toho, že její přítel, který pracoval jako řidič trolejbusu, plánoval po skončení služby další návštěvu banky, aby mohli vyzvednout peníze na auto.

Fotogalerie