Jsme televize vašeho kraje

Město Plzeň pomůže finančním příspěvkem sedmi vážně postiženým lidem

Plzeň, publikováno 10.09.2017, autor: Richard Beneš

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

O poskytnutí peněžních darů v celkové výši 275 tisíc korun pro sedm fyzicky postižených osob rozhodli zastupitelé Plzně. Žadatelé potřebují speciální pomůcky z důvodu svého zhoršeného stavu. Peníze půjdou například na pronájem elektrického vozíku, úhradu asistenční služby, nákup speciálního sportovního kočárku, na pořízení dálkově ovládaného zastínění, nebo na úhradu nákladů v rámci neurorehabilitačního programu.

„Nejvyšší sumu, a sice 52 500 korun získá žadatel na zakoupení speciálního sportovního kočárku pro svého syna. Ten má diagnostikovanou těžkou mentální retardaci a opoždění motoriky Chlapec není schopen ujít delší vzdálenost. Peníze rodina využije na zakoupení speciálně upraveného sportovního kočárku a vozíku za kolo. Ty jsou navrženy pro zdravotně postižené děti do 10 let věku a váhy 60 kilogramů. Kočárek umožní žadateli brát syna na delší procházky, případně na výlety na kole,“ přiblížila Eva Herinková (ČSSD), náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí.

Město také dále poskytne podporu ve výši 15 tisíc korun těžce tělesně postiženému muži, jenž vyžaduje nepřetržitou péči. „Péči o žadatele zajišťuje jeho matka, která je v důchodovém věku. Z tohoto důvodu využívají asistenční službu. Ta je při potřebném rozsahu velmi nákladná. Dar bude použit na úhradu asistenční služby, která žadateli pomůže při základních činnostech, jako jsou hygiena, podání stravy a při navštěvování centra denních služeb organizace Sdružení občanů Exodus. Značně tím uleví i matce, která se o syna celodenně stará,“ doplnila Eva Herinková.

Plzeň ročně prostřednictvím magistrátního odboru sociálních služeb v této oblasti vyhoví zhruba třem desítkám žadatelů. Město jim takto přispívá na nákup většinou nákladných pomůcek, zajištění asistencí a terapií, které nejsou hrazeny z veřejného pojištění celkovou částkou kolem 500 tisíc korun. Pro rok 2018 hodlá pro tyto účely navýšit objem prostředků na 800 tisíc korun.

Fotogalerie

Magistrát - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš