Jsme televize vašeho kraje

Sdružení nestraníků vede do krajských voleb pořádný ranař

Rokycany, publikováno 21.09.2012, autor: Richard Beneš

Václav Prokůpek na archivní fotografii | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Jednoznačně největším ranařem mezi politiky kandidujícími v krajských volbách v Plzeňském kraji je lídr Sdružení nestraníků Václav Prokůpek. Žádný jiný politik, který vede svoji stranu do voleb a zřejmě ani nikdo z kandidátů 16 politických subjektů, jež jdou v našem regionu do voleb, se nemůže pochlubit tím, že podobně jako Prokůpek figurují hned ve dvou případech u soudu v pozici obžalovaných z důvodu násilí na další osobě. Jednou měl Prokůpek napadnout důchodce a podruhé si měl došlápnout na poslance Parlamentu Vladislava Vilímce (ODS). Bývalý náměstek hejtmana Vilímec nyní krajských volbách kandiduje za ODS na šestém místě.

Aktuálně se rokycanský okresní soud zabývá kauzou Prokůpkovy rvačky s penzistou. Bývalý regionální šéf dnes již neexistující Dělnické strany a současný lídr Sdružení nestraníků je obžalován z výtržnictví za to, že v Mirošově zbil a zkopal seniora. Za útok byl Prokůpek loni odsouzen k podmíněnému trestu. Odvolací soud ovšem verdikt zrušil a věc vrátil k novému projednání k soudu do Rokycan.

Ve výpovědi na policii uvedl Prokůpek, že napadeným nebyl poškozený důchodce, ale on sám. „Když jsem telefonoval venku před barem, přišel ke mně nějaký člověk a začal mi nadávat, že jsem hajzl černoprdelnickej a že ho moje máma obrala o důchod. Pak mě praštil do obličeje, zasáhl oko a mlátil do mě taškou, ve které měl 30 centimetrů dlouhý nůž. Já se jen bránil a omylem zasáhl muže loktem do obličeje," vypověděl k události z dubna 2010 do policejního protokolu Prokůpek s tím, že se pak vrátil do baru, zaplatil a odešel. Cestou domů pak Prokůpek znovu potkal agresivního důchodce, který kopal do dveří v domě jeho příbuzné. Nejprve ho okřiknul, ale důchodce na něho opět zaútočil a dvojice dopadla do předzahrádky u domu. Pak prý na ležícího Prokůpka zaútočili dva neznámí lidé, kteří jej zbili, až upadl do bezvědomí. Nový verdikt u soudu zatím nepadl.

Před soud se Václav Prokůpek dostal i za údajné zbití poslance Vilímce, kterého měl napadnout v Plzni v roce 2009. Prokůpek tvrdí, že on nikoho v Plzni nemohl zbít, protože byl v té době v Maďarsku. Soud mu uložil trest čtyř měsíců vězení s podmíněným odkladem na dobu 1,5 roku. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil zpět k projednání okresnímu soudu. Podle obžaloby napadl Prokůpek pěstmi bývalého ekonomického náměstka hejtmana Plzeňského kraje Vilímce v centru Plzně. Politik vyvázl z konfliktu s podlitinami v obličeji. Soudní znalec během hlavního líčení uvedl, že Prokůpek trpí poruchou osobnosti s narcistními sklony. „Z jeho nadávek vím, že šlo o politicky motivovaný čin. Vylil si na mně vztek, protože mluvil o tom, že byl okraden a vinu dával mimo jiné občanským demokratům," vzpomínal na útok Vladislav Vilímec, který se bránil deštníkem. Proti silnějšímu útočníkovi ovšem neměl šanci a skončil u lékaře s pohmožděninami v obličeji.

Na internetu se Václav Prokůpek prezentuje exkluzivním životopisem, podle kterého byl šéfredaktorem několika médií, v celé ředě dalších publikoval nebo stále ještě publikuje. Tvrdí o sobě, že je autorem několika knih, ovládá osm světových jazyků, živí se jako sportovní manažer a trenér,  vysokoškolský pedagog, konzultant, expert na PR lobbing, marketink, jako sportovní novinář, publikuje v našich i zahraničních sportovních médiích. Působí také jako spisovatel literatury faktu, publicista zabývající se historií a ekonomií a mimo jiné měl též figurtovat i jako člen akademického senátu, což je ovšem je jen malý výčet údajů v životopisu Václava Prokůpka. 

Fotogalerie

Václav Prokůpek na archivní fotografii | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz