Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj bude už v pátek znát nejlepší regionální potraviny letošního roku

Plzeň, publikováno 12.09.2017, autor: Richard Beneš

Vítězné regionální potraviny z loňského roku | Autor: Plzeňský kraj

Festivalem Regionálních potravin Plzeňského kraje ožije v pátek 15. září od 11.00 do 16.00 hodin nádvoří Plzeňského Prazdroje. Pro návštěvníky je připraven farmářský trh s nejlepšími regionálními potravinami, ochutnávky, zahradnická dílna a dvě kuchařské show. Jejich hvězdou letos bude populární italský kuchař Emanuele Ridi.

Soutěž o značku Regionální potravina vyhlašuje už osmým rokem Ministerstvo zemědělství a letos se do ní v Plzeňském kraji přihlásilo 27 výrobců s 81 produkty. Soutěžilo se v devíti kategoriích a největší zájem měli producenti o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Naopak kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy zůstala bez svého šampióna. Vítězové soutěže převezmou na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje certifikát a s ním i právo užívat po dobu čtyř let na vítězných výrobcích logo Regionální potraviny.

Lokální potraviny jsou stále oblíbenější a Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje je ideální příležitostí zjistit, které potravinářské výrobky se letos staly nositeli značky Regionální potravina. Zároveň také nabízí možnost tyto potraviny ochutnat a nakoupit. „Nákupem lokálních produktů lidé dostanou čerstvé a mnohem kvalitnější potraviny a zároveň tím podpoří místní výrobce,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). „Chceme, aby lidé věděli o kvalitních potravinách v našem kraji,“ vysvětluje hejtman, proč Plzeňský kraj festival každoročně pořádá.

Kromě vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina a farmářského trhu s oceněnými produkty nabídne festival inspiraci, jak se dá s využitím regionálních potravin vařit. Za sporák se postaví oblíbený Emanuele Ridi a během dvou kuchařských show předvede své kulinářské umění, jehož výsledek pak mohou návštěvníci také ochutnat.

Na své si při festivalu přijdou i děti. V zahradnické dílně se dozví něco o bylinkách a jejich pěstování, vyzkouší si, jak se dojí kráva, chybět nebudou ani různé hry se zemědělskou tematikou. Na návštěvníky ale čeká také škola čepování piva, soutěže o ceny, stánky zahraničních regionů a v závěru festivalu také známé písně Waldemara Matušky v podání Vladimíra Waldy Nerušila a kapely Country Band.

Fotogalerie

Vítězné regionální potraviny z loňského roku | Autor: Plzeňský kraj