Jsme televize vašeho kraje

V Plzeňském kraji vyrostou nové cyklostezky, zastupitelé schválili několikamilionové dotace

Plzeň, publikováno 12.09.2017, autor: Miroslav Brož

V kraji vyrostou nové cyklostezky | Autor: archivní foto

Dotaci ve výši tři a půl milionu korun na novou mezinárodní cyklotrasu schválili v pondělí zastupitelé Plzeňského kraje. Cyklotrasa CT3 z Prahy přes Plzeň až do Řezna se tak dočká nových úseků. A to ve Stodě na Plzeňsku a na stejné trase v Luženičkách na Domažlicku.

Mezinárodní cyklotrasa CT3 Praha – Plzeň – Řezno je pro kraj zásadní cyklistickou linií. Nová část cyklostezky začne na hranici Chotěšova a Stodu u jezu na Radbuze. "Na úsek D4 schválili zastupitelé 1,33 milionu korun městu Stod. Celkové náklady činí 1,9 milionu," uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek. Nový úsek cyklostezky využijí také lidé, kteří mezi Stodem a Chotěšovem, pravidelně dojíždějí za prací. "Mnozí využívají nemotorové dopravní prostředky, což je z hlediska bezpečnosti chodců a cyklistů na silnici I/26 (Plzeň-Domažlice-SRN), která obce spojuje, velmi riskantní," dodává Čížek.

Další bezmála dva a půl miliony korun schválili zastupitelé obci Luženičky na Domažlicku na stejné mezinárodní cyklotrase. Začátek zhruba sedmisetmetrové cyklostezky je přímo v obci. Celkové náklady se tady vyšplhaly na 2, 54 milionů korun.

Plzeňský kraj vyhlásil dotaci na nové cyklostezky letos poprvé. O peníze se přihlásily jen dvě obce – Stod a Luženičky. Podle hejtmana Josefa Bernarda je kraj připravený podpořit výstavbu nových tras i příští rok. Chce na to vyčlenit třicet milionů korun.         

Fotogalerie

V kraji vyrostou nové cyklostezky | Autor: archivní foto