Jsme televize vašeho kraje

AKTUALIZOVÁNO: Policie zasahovala v Dobřanech, ozbrojenci tam hledali podezřelé z vraždy

Plzeň, publikováno 13.09.2017, autor: Richard Beneš

Obyvatelé domu ve Studniční ulici si stěžovali na policejní brutalit policistů při zatýkání podezřelých osob | Autor: TV ZAK

Policejní komando zasahovalo ve středu v půl osmé ráno na nechvalně známé adrese ve Studniční ulici v Dobřanech, která je sociálně vyloučenou lokalitou. Razantní policejní zákrok souvisel s vyšetřováním vraždy devětadvacetiletého Ukrajince. Jeho tělo našel muž venčící svého psa v pondělí ráno poblíž mateřské školy. Už na první pohled bylo jasné, že muž zemřel násilnou smrtí. Policejní mluvčí Markéta Fialová uvedla, že zasahující policisté po zákroku odvezli z objektu několik osob, které by mohly přispět k objasnění trestné činnosti.

Romští obyvatelé žijící ve větším rodinném domku, na jehož dvorku pak stojí několik maringotek a přístěnků, si stěžovali na přílišnou tvrdost policejního zákroku, jehož důvod prý vůbec nechápali. Všichni pak společně odmítli, že byl někdo z jejich komunity měl cokoliv společného s vraždou nalezeného Ukrajince. Podle našich informací policie z domu odvezla v poutech dva mladíky ve věku 14 a 17 let.

„My s tím nemáme nic společného, my ty kluky skoro neznáme. Občas tady přespali. Policisté říkali, že měli být v herně, pak přišli sem, sebrali se a řekli, že jdou na vlak. Co dělali mezitím, to my nevíme. Nejsou tady hlášení, nebydlí tady a my se teď divíme, proč sem vlítla razie na nás. Manželce vynechalo srdce, děti vytáhli z postele, naběhli tam a mířili na děti s pistolemi,“ popisoval emotivně zákrok policie jeden obyvatel romského domu. Ve stejném duchu mluvila i další přítomná mladá žena. „Z postelí tahali lidi, pak jsme tady leželi na zemi jako prasata. Přijeli v půl osmé ráno, vlítli do baráku, každému vyrazili dveře. Moc nás tady nebydlí, někteří jsou tady na návštěvě,“ tvrdila o zákroku policie obyvatelka domu.

Starosta Dobřan Martin Sobotka naopak ocenil profesionální zásah policistů. „Žije tam poměrně velké množství lidí na malém prostoru, jejich počet se pohybuje kolem 50. Jsme rádi, že policie zákrok naplánovala s dostatečným počtem sil, prostředků i s dostatečnou razancí tak, aby nedošlo k nějakému neštěstí. Někomu to možná může přijít razantní, ale sloužilo to určitě k tomu, aby tam nedošlo k žádnému zbytečnému zranění. Ten zákrok proběhl v relativním klidu, policisté stačili využít moment překvapení,“ řekl starosta Dobřan Martin Sobotka.

„Policisté v Dobřanech prověřovali místa, která by mohla mít souvislost s násilnou trestnou činností. Rovněž probíhají podání vysvětlení u několika osob, které by mohly přispět k objasnění násilné trestné činnosti,“ řekla k případu mluvčí policie Markéta Fialová. Vyšetřování případu pokračuje, více světla by do něj mohly vnést záznamy z městského kamerového systému. Podle našich informací měl zavražděný muž hrát v osudný den automaty a popíjet v jednom dobřanském nonstopu. Z toho měl později odcházet právě s muži, kteří se ve Studniční ulici zdržují. Podezřelých by ovšem mělo být ještě více.  

A drama v Dobřanech pokračuje! Když se ve středu v podvečer dozvěděli prostřednictvím médií Ukrajinci z Dobřan, kdo by mohl stát za úmrtím jejich kamaráda, slíbili obyvatelům domu ve Studniční ulici odplatu. Ti rozhodně nechtěli nechat nic náhodě. Ze dvora domu podle informace očitých svědků velmi rychle v koloně odjelo několik plně obsazených osobních automobilů s věcmi. Dům zůstal zřejmě zcela prázdný. Na místě ve večerních hodinách střežila opuštěný objekt policejní hlídka. Další podrobnosti k případu přineseme ve čtvrtek.

Fotogalerie

Obyvatelé domu ve Studniční ulici si stěžovali na policejní brutalit policistů při zatýkání podezřelých osob | Autor: TV ZAK