Jsme televize vašeho kraje

Kapacita už nestačí, karlovarská krajská knihovna chystá stavbu nového depozitáře

Karlovy Vary, publikováno 14.09.2017, autor: Richard Beneš

Karlovarská krajská knihovna se dočká rozšíření depozitáře | Autor: TV ZAK

Nový objekt depozitáře pro ukládání knihovního fondu vyroste poblíž Krajské knihovny Karlovy Vary. Krajská knihovna se již od počátku své existence potýká s nedostatečnou kapacitou skladovacích prostor. Nová budova by měla odpovídat tvaru a rozměrům stávajícího objektu, přičemž bude dvoupodlažní a plně bezbariérová. Rada Karlovarského kraje odsouhlasila vyhlášení veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace a inženýrské činnosti.

Sklady nového depozitáře by měly sloužit potřebám na minimálně dalších 20 let provozu knihovny. Kromě toho bude v objektu umístěno například i datové úložiště, serverovna, badatelna, digitalizační pracoviště či restaurátorská dílna.

„O vítězi veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace a inženýrské činnosti rozhodne nejnižší nabídková cena a nejnižší cena za hodinu autorského dozoru. Jako konečný termín odevzdání projektové dokumentace, včetně stavebního povolení, byl stanoven duben příštího roku. Na financování celé stavby v předpokládané hodnotě zhruba 100 milionů korun chceme využít dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedla náměstkyně hejtmanky Karlovarského kraje Daniela Seifertová.

Po přesunutí části knihovního fondu do nově postaveného depozitáře se uvolní části prostoru ve stávající budově knihovny. Vedení kraje má v plánu vybudovat a rozšířit v tomto prostoru volný výběr knih, do přízemí by se pak mohlo přesunout dětské oddělení.

Fotogalerie

Karlovarská krajská knihovna se dočká rozšíření depozitáře | Autor: TV ZAK
Karlovarská krajská knihovna se dočká rozšíření depozitáře | Autor: TV ZAK
Na tomto místě se bude stavět nová budova knihovny s depozitářem | Autor: TV ZAK