Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský kraj už zná nejlepší regionální potraviny letošního roku

Plzeň, publikováno 16.09.2017, autor: Richard Beneš

Vítězní producenti regionálních potravin převzali cenu z rukou hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda | Autor: Plzeňský kraj

Festivalem Regionálních potravin Plzeňského kraje ožilo v pátek nádvoří Plzeňského Prazdroje. Zlatým hřebem akce bylo vyhlášení soutěže o značku Regionální potravina, do které se letos přihlásilo 27 výrobců s 81 produkty. Soutěžilo se v devíti kategoriích a největší zájem měli producenti o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Naopak kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy zůstala bez svého šampióna. Vítězové soutěže převzali certifikát, který je opravňuje užívat po dobu čtyř let na vítězných výrobcích logo Regionální potraviny.

Lokální potraviny jsou stále oblíbenější a Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje je ideální příležitostí zjistit, které potravinářské výrobky se letos staly nositeli značky Regionální potravina. Zároveň také nabízí možnost tyto potraviny ochutnat a nakoupit. „Nákupem lokálních produktů lidé dostanou čerstvé a mnohem kvalitnější potraviny a zároveň tím podpoří místní výrobce,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). „Chceme, aby lidé věděli o kvalitních potravinách v našem kraji,“ vysvětluje hejtman, proč Plzeňský kraj festival každoročně pořádá.

Návštěvníci festivalu si užili farmářský trh s nejlepšími regionálními potravinami, nechyběly ochutnávky, zahradnická dílna a dvě kuchařské show. Jejich hvězdou byl letos populární italský kuchař Emanuele Ridi, který lidem předvedl, jak s produkty co nejlépe naložit. Výsledek jeho práci pak mohli lidé ochutnat.

Vítězové Regionální potraviny v jednotlivých kategoriích:

 

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

ŘEZNICKÝ COP PIKANTNÍ - ŘEZNICTVÍ – PIRNÍK

 

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

BEZ OCENĚNÍ

 

Sýry včetně tvarohu

ŠÁDIN - ING. OLGA LUKŠOVÁ

 

Mléčné výrobky ostatní

KEFÍR - VÁCLAV DUB

 

Pekařské výrobky včetně těstovin

KLATOVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ - STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ KLATOVY

 

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

MÜSLENKY S VIŠNĚMI - LENKA HAVLOVÁ

 

Alkoholické a nealkoholické nápoje

KAROLÍNA SVĚTLÁ 13° - ROBERT BENEŠ

 

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

KOUZELNÉ HRUŠKY SE SKOŘICÍ - OD MACHÁČKŮ

 

Ostatní

SIVEN UZENÝ S HLAVOU - ZPRACOVNA RYB KLATOVY

Fotogalerie

Vítězní producenti regionálních potravin převzali cenu z rukou hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda | Autor: Plzeňský kraj
Na farmářském trhu nakupoval regionální potraviny i hejtman Josef Bernard | Autor: Plzeňský kraj