Jsme televize vašeho kraje

Město Domažlice dokončuje domov se zvláštním režimem pro klienty s Alzheimerem

Domažlice, publikováno 21.09.2017, autor: Richard Beneš

Z bývalých zchátralých jeslí v domažlické Benešově ulici se stal Domov se zvláštním režimem pro klienty s lehčí formou Alzheimerovy choroby a stařecké demence | Autor: MÚ Domažlice

Z bývalých zchátralých jeslí v domažlické Benešově ulici se stal Domov se zvláštním režimem pro klienty s lehčí formou Alzheimerovy choroby a stařecké demence. Zařízení prošlo v posledních měsících výraznou proměnou a je těsně před dokončením. Nové prostory s kapacitou pro 24 osob už zbývá jen vybavit zařízením, první nájemníci se tam přestěhují na začátku příštího roku. Celkové náklady na přestavbu bývalých jeslí ve staré vile i vybavení vyjde na zhruba 28 milionů korun. Městu se podařilo na rekonstrukci získat dotaci z programu vyhlášeného ministerstvem práce a sociálních věcí. Dotace je ve výši 10 milionů korun. Informovala o tom mluvčí radnice Kristýna Bublová.

Klienti domova budou ubytováni ve dvoulůžkových pokojích. O tyto služby je v Plzeňském kraji velký zájem. V samotných Domažlicích zatím není žádné zařízení podobného typu. Domažličtí zastupitelé na svém srpnovém zasedání schválili ještě nákup sousedního domu s velkou zahradou, díky kterému bude možné současný areál Domova se zvláštním režimem v budoucnu ještě rozšířit.

„Objekt bude možné využít buď k rozšíření samotného domova, nebo k ubytování personálu,“ uvedl domažlický starosta Miroslav Mach. V zařízení by měly pracovat tři desítky lidí. Nově vzniklé speciální zařízení v Domažlicích bude spadat pod Městské centrum sociálně-rehabilitačních služeb, které je městskou organizací.

Fotogalerie

Z bývalých zchátralých jeslí v domažlické Benešově ulici se stal Domov se zvláštním režimem pro klienty s lehčí formou Alzheimerovy choroby a stařecké demence | Autor: MÚ Domažlice