Jsme televize vašeho kraje

Do slavného domu na Klatovské 19 by se mělo přestěhovat Pattonovo muzeum

Plzeň, publikováno 21.09.2017, autor: Richard Beneš

Tento zchátralý dům na adrese Klatovská 19 ukrývá velmi cenné Loosovy interiéry, má ale i velmi temnou historii | Autor: Richard Beneš

Nový záměr, jak využít objekt Klatovská 19, jehož součástí jsou i památkově chráněné Loosovy interiéry má město Plzeň. Zpřístupnit by se měly cenné interiéry ve druhém patře, dále se počítá s tím, že se do objektu přesune muzeum Patton Memorial Pilsen. Pro obě tyto aktivity vznikne v budově návštěvnické centrum. K tomuto účelu navrhuje záměr dále také využít kancelářské prostory, a to příspěvkovou organizací Plzeň – TURISMUS i jinými subjekty. Další prostory pak poskytne město pro případné komerční využití. Záměr schválila Rada města Plzně, nyní bude zadána ověřovací studie. Ta by měla stanovit, jak finančně náročná bude rekonstrukce a jaký je odhad provozních výdajů.

„Přestože jde zatím jen o ideový záměr, považuji to za velký posun v řešení funkčního využití Klatovské 19. Od ministerstva vnitra jsme tento objekt převzali v roce 2005, původně v něm měl být umístěn úřad, tedy agendy občanských průkazů a dalších dokladů. Bohužel pro tyto účely se objekt ukázal jako nevyhovující,“ přiblížil první náměstek primátora Martin Baxa (ODS).

Proto v roce 2008 Plzeň požádala o změnu využití objektu a v roce 2010 se zavázala využít jej pro kulturní, společenské a vzdělávací účely a zavázala se pro případ provedení rekonstrukce plně zprovoznit objekt do 1. ledna 2015. Město si za tím účelem nechalo zpracovat projekt, na základě kterého zjistilo, že by muselo zrekonstruovat celý objekt. Náklady v roce 2009 činily dle propočtu projektanta 77,7 milionu korun.

Záměry města ale zkomplikovala krize, kdy Plzeň od roku 2009 ztratila na podílu na daních příjem téměř 650 milionů korun během jednoho roku. Městu se tak přes veškeré úsilí nepodařilo splnit základní podmínku vyplývající z uzavřených smluvních vztahů. Od roku 2014 Plzeň intenzivně jednala o dalším nakládání s objektem se zástupci ministerstva obrany a ministerstva financí, nakonec se zchátralý dům na Klatovské 19 podařilo městu získat. V objektu se nachází nejen cenné Loosovy interiéry, má i svoji velmi temnou historii. V minulosti v domě úřadoval a při osvobození města se v roce 1945 zastřelil velitel německé posádky v Plzni Georg von Majewski.

Fotogalerie

Tento zchátralý dům na adrese Klatovská 19 ukrývá velmi cenné Loosovy interiéry, má ale i velmi temnou historii | Autor: Richard Beneš