Jsme televize vašeho kraje

Umělci z Plzeňského kraje otevřou o víkendu své ateliéry široké veřejnosti

Plzeň, publikováno 22.09.2017, autor: Richard Beneš

Víkend otevřených ateliérů se loni těšil velkému zájmu návštěvníků | Autor: Milan Svoboda

Celkem 77 výtvarníků nechá tuto sobotu a neděli zdarma nahlédnout do svých tvůrčích prostor na 48 místech Plzeňského kraje. Víkend otevřených ateliérů umožní lidem poznat osobně umělce tvořící v jejich okolí, seznámí se s různými výtvarnými technikami. Sami návštěvníci také dostanou možnost něco si vytvořit za asistence umělců.

Vedle umělců z Plzně se představí také malíři, sochaři, designéři, keramici, fotografové, módní návrháři, šperkaři, karikaturisté a grafici tvořící v Klatovech, Přešticích, Horní Bříze, Břasích, Staňkově, Nových Mitrovicích, Chválenicích, Starém Plzenci, Zruči-Senci, Plzni-Křimicích a Plzni-Újezdě. Mezi vystavujícími jsou členové Unie výtvarných umělců i začínající výtvarníci. Někteří umělci nabídnou svá díla k prodeji. „Nechceme určovat, co je a není umění, to prověří čas. Naším cílem je co nejužší kontakt výtvarníků a publika,“ uvedla organizátorka akce Jana Brabcová.

Do své galerie ve Chválenicích pozve Jiří Špinka na dřevěné pohyblivé plastiky poháněné celodřevěným hodinovým strojem. Kamil Řezníček v DEPO2015 zase vysvětlí, jak se dělají sluneční hodiny. Tetování a hřbitovní tématiku ukáže Luboš Vetengl, camera obscura bude v ateliéru Radovana Kodery a Zuzany Zbořilové, výrobky z nefunkčních gramodesek v hotelu IBIS, v ateliéru Evy Roučky v Břasích bude multimediální sympozium mladých francouzských umělců a Jarmila Straková předvede restaurování historických panenek. Nejstarším umělcem bude řezbář Josef Surma (88), který se prostřednictvím akce pokusí najít svého nástupce.

„Lidé, kteří se zajímají o umění a mohou navštívit autora, to jsou ti správní, které rád uvítám," uvedl klatovský sochař Václav Fiala. Loni se akce nezúčastnil, protože nechtěl uklízet velký ateliér, bývalou garáž pro 24 bojových vozidel pěchoty. Letos do projektu zapojil celou rodinu. Sám ukáže rozpracované sochy, návrhy, modely. Manželka pak fotografie a ve vedlejším boxu budou vystavovat děti. Podle Vetengla má akce smysl. Loni jeho galerii obrazů, propojenou s tetovacím salonem, navštívilo 250 lidí. „Mám tři výstavy do roka, většinou s funerální tématikou," řekl.

V objektu DEPO2015 je připraveno také sochání z pórobetonu, což byla loni jedna z nejúspěšnějších akcí, kterou si vyzkoušely především děti. Dalšími aktivitami je malování v plzeňské galerii, kreslení vtipů s Vláďou Líbalem a ženského aktu s Tomem Šolcem. Součástí akce bude soutěž o nejlepší fotku a video i návrh hotelového pokoje. „Loni jsme akci organizovali poprvé. Měli jsme 30 otevřených ateliérů, galerií a škol a necelých 50 umělců,“ informovala Brabcová s tím, že do ateliérů si našlo cestu kolem 2000 návštěvníků.

Fotogalerie

Víkend otevřených ateliérů se loni těšil velkému zájmu návštěvníků | Autor: Milan Svoboda
Víkend otevřených ateliérů se loni těšil velkému zájmu návštěvníků | Autor: Milan Svoboda
Víkend otevřených ateliérů se loni těšil velkému zájmu návštěvníků | Autor: Milan Svoboda