Jsme televize vašeho kraje

Studenti z Plzně pošlou do vesmíru miniaturní satelit, řídit ho budou ze ZČU

Plzeň, publikováno 28.09.2017, autor: Richard Beneš

Takto vypadá kostra satelitu Pilsen Cube II, který by měl už koncem příštího roku obíhat ve vesmíru kolem Země | Autor: Plzen.eu

Kolem Země by mohl už v příštím roce obíhat miniaturní satelit Pilsen Cube II, na jehož vzniku spolupracuje Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) společně s městem. To podpořilo unikátní projekt částkou 1,5 milionu korun a je součástí konceptu Smart City Plzeň. Odborníci z elektrotechnické fakulty nabízejí nadaným středoškolákům účast na experimentech, které pak bude družice ve vesmíru provádět. Se svými nápady se mohou hlásit do soutěže. Nejlepší nápady odborníci vyberou a pomohou s jejich realizací. Projekt má mimo jiné sloužit jako podpora aktivit v oblasti technického vzdělávání dětí a mladých lidí.

Základní velikost satelitu CubeSat, který bude vypuštěn do vesmíru je 100 x 100 x 113 mm s hmotnostním limitem do 1,33 kg. Kostra se standardně vyrábí ze slitiny hliníku. Satelit vynese raketa do výšky 400 až 600 km. Předpokládá se, že studenti z něm budou schopni čerpat data až dva roky. Kostka by měla být hotová v polovině příštího roku. Potom bude záležet na tom, kdy se pro ni podaří získat místo v raketě vynášející satelity do vesmíru. Čekací doby jsou půl roku až rok. V současné době je ve vesmíru pouze jeden český satelit VZLUSAT-1. Pilsen Cube II. by měla být druhou funkční českou družicí ve vesmíru.

„Cílem je nastartovat zájem mladých lidí o kosmické technologie a postupně z nich vychovávat specializované odborníky v dané oblasti. Několik podobných satelitů v České republice vzniklo, ale ten, na kterém pracujeme v Plzni, je unikátní. Jako jediný projekt svého druhu totiž dává příležitost studentům středních škol, mají opravdu jedinečnou možnost dostat svůj nápad až do vesmíru a dostat se k cenným údajům z oběžné dráhy. Investice, která rozvíjí talent a znalosti mladých lidí, je jednoznačně smysluplná,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD).

„Jsme rádi, že naše Fakulta elektrotechnická ZČU se může těchto aktivit účastnit. V České republice nyní probíhá snaha několika výzkumných organizací a soukromých společností o oživení kosmického výzkumu, čehož je důkazem nedávno vypuštěný a úspěšně fungující český satelit VZLUSAT-1, který je také řízen z komunikační stanice na naší fakultě. Očekáváme, že nyní zahájený projekt studentského satelitu PilsenCube II ve spolupráci s městem Plzní nebude ojedinělou událostí, ale impulzem pro rozvoj technického vzdělávání v souladu s plánovanými budoucími misemi českých satelitů,“ uvedl Jiří Hammerbauer, děkan Fakulty elektrotechnické ZČU.

Projekt je rozdělen na tři fáze. Nejprve studenti středních škol navrhnou vlastní experiment. V dalším kole sestaví jeho prototyp a ti úplně nejúspěšnější se pak budou podílet na dokončení letového kusu a zabudování svého experimentu do družice. „Studenti mohou tvořit různě složité experimenty pomocí analogových nebo digitálních senzorů napojených na vnitřní subsystémy družice až po vlastní subsystém družice. Jedná se například o senzory pro měření prostorové orientace satelitu a jeho rotace, testování odolnosti základních součástek proti podmínkám vesmíru. Soutěž se ale neomezuje jen na experimenty elektronické. Je možné pracovat i na měřitelných pokusech například z oblasti biologie, fyziky, strojírenství a další,“ vysvětlil Ivo Veřtát z elektrotechnické fakulty.

Do nesoutěžní sekce se v rámci projektu mohou přihlásit také studenti bez věkového omezení. „Otevírá se zde prostor například pro datové analytiky, programátory pro podporu operátorů satelitu, realizaci stanoviště pro příjem signálů z družice, možností je celá řada. Studenti mají k dispozici navržené formy spolupráce, nebo mohou přijít s vlastním nápadem,“ doplnil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, organizace, jejímž prostřednictvím město projekt Pilsen Cube II. realizuje.

Do soutěže o umístění experimentu se mohou přihlásit jednotlivci i týmy do 10. prosince 2017. Ve druhé polovině příštího roku odborníci plánují předání satelitu zprostředkovatelům, kteří se postarají o jeho vypuštění do vesmíru.

Fotogalerie

Takto vypadá kostra satelitu Pilsen Cube II, který by měl už koncem příštího roku obíhat ve vesmíru kolem Země | Autor: Plzen.eu