Jsme televize vašeho kraje

Hejtman předá podruhé cenu mladé ženě, která již zachránila dva lidské životy

Plzeňský kraj, publikováno 24.09.2012, autor: Richard Beneš

Karolína Šimůnková už dokázala zachránit dva lidské životy. Náměstek hejtmana Ivo Grüner ji společně s hejtmanem Milanem Chovancem předávali ocenění v loňském roce, letos statečnou ženu přivítají podruhé. | Autor: Plzeňský kraj

V pořadí již druhou cenu hejtmana Plzeňského kraje udílenou za záchranu lidského života převezme 1. října z rukou Milana Chovance teprve devatenáctiletá studentka Karolína Šimůnková. Cenu obdržela již v roce 2011 a letos ji získá opět. Poprvé zachránila dívka spolužáka na zimním stadionu v Rokycanech, kterému brusle prořízla hrdlo. Tehdy Karolína zastavila tepenné krvácení. Letos získá mladá žena cenu za záchranu života muže, jenž spadl v centru Plzně pod tramvaj. Zachránkyně i tentokrát zastavila vážně zraněnému muži krvácení, uvedl v pondělí po jednání rady kraje pro server Regionpodlupou.cz náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

„Činů mladé zachránkyně Karolíny Šimůnkové si opravdu velice vážíme. Zraněného chodce, který v Plzni spadl pod tramvaj, zachránila pouhé dva dny předtím, než z rukou hejtmana loni převzala ocenění za záchranu života spolužáka. U té nehody v centru Plzně bylo více lidí, ale pouze Karolína neváhala a krvácejícího muže pod koly tramvaje ošetřila, zastavila mu krvácení a takto s ním počkala až do příjezdu profesionálních záchranářů,“ popsal čin statečné mladé ženy náměstek hejtmana Grüner.

„V dnešní době je potřeba upozornit na tak významné skutky, jako je záchrana lidského života. Lidí, kteří jsou schopni nezištně pomoc, si velmi vážím a myslím si, že si zaslouží ocenění,“ říká hejtman Milan Chovanec. V uplynulých letech získalo Cenu hejtmana celkem 25 lidí, kteří pomohli člověku v ohrožení života nebo se dlouhodobě věnují charitativní činnosti. Za skutky, které se odehrály v loňském roce, mohou být nominováni pouze obyvatelé Plzeňského kraje. V historii kraje zatím nebyla cena hejtmana udělena dvakrát stejné osobě. 

Vedle zmíněné Karolíny Šimůnkové převezme letos cenu hejtmana také devětašedesátiletá Ludmila Menclová, která v létě zachránila život čtrnáctiletému školákovi, jenž se topil v lomu na okraji Blovic. Žena tehdy dotáhla chlapce až ke břehu. Aby se k němu dostala, musela uplavat vzdálenost 200 metrů. Pro vnuka skočil do vody i jeho sedmašedesátiletý dědeček, ten ale bohužel utonul. Za hrdinský čin už zachránkyni poděkovalo vedení města Blovice.

Fotogalerie

Karolína Šimůnková už dokázala zachránit dva lidské životy. Náměstek hejtmana Ivo Grüner ji společně s hejtmanem Milanem Chovancem předávali ocenění v loňském roce, letos statečnou ženu přivítají podruhé. | Autor: Plzeňský kraj