Jsme televize vašeho kraje

Kraj plánuje dvě nové soutěže, jedna se týká památek, v té druhé půjde o rukodělnou výrobu

Plzeň, publikováno 02.10.2017, autor: Richard Beneš

Soutěžit se bude i o titul mistra tradiční rukodělné výroby | Autor: Richard Beneš

Vyhlášení dvou nových soutěží v oblasti kultury a cestovního ruchu odsouhlasili v pondělí radní Plzeňského kraje. První soutěž nese název „Památka Plzeňského kraje“ a má dvě kategorie. Soutěžit se bude o nejlepší drobnou architekturu a sochy, ve druhé kategorii se vybere nejlepší stavba. Cílem druhé soutěže pak bude najít Mistra tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje. Informoval o tom náměstek hejtmana Martin Baxa (ODS).

„Soutěží „Památka Plzeňského kraje“ chceme ocenit úsilí vlastníků památek, snahu o jejich podporu a chceme také motivovat další vlastníky k obnově kulturních památek a k příkladné péči o ně. Záměrem je také rozšířit povědomí o kulturním dědictví Plzeňského kraje mezi širokou veřejnost. Do soutěže budou nominovány nemovité kulturní památky, jejichž obnova, či etapa obnovy, byla dokončena v průběhu daného roku,“ řekl náměstek hejtmana Martin Baxa. Společně s titulem získá oceněný vlastník památky věcné dary v hodnotě 25 tisíc korun.

O nominaci vybraných kulturních památek do soutěže se postarají experti z orgánů státní památkové péče obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a Národního památkového ústavu. , Maximální počet nominovaných památek by měl být 32 nominovaných objektů ve dvou kategoriích. Hlasování v soutěži bude probíhat formou internetové ankety. „Oceněny budou nejlépe provedené obnovy kulturních památek. Na základě výsledků internetového hlasování se také vyhlásí v obou kategoriích ceny veřejnosti,“ řekl náměstek hejtmana.

„V současné době nemá Plzeňský kraj na regionální úrovni přímý nástroj pro ocenění občanů v oblasti tradiční rukodělné výroby, která tvoří významnou část lidové kultury. Schválili jsme proto vyhlášení ceny o titul Mistra tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje. Titul a jmenovací dekret získá výrobce/řemeslník na dobu neurčitou. Současně s tím obdrží oceněný řemeslník i oprávnění používat na svých výrobcích speciální označení, jakožto marketingovou známku kvality,“ vysvětlil náměstek Baxa. Titul může být udělen výrobcům činným v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou ohroženy, či jim přímo hrozí zánik.

Fotogalerie

Soutěžit se bude i o titul mistra tradiční rukodělné výroby | Autor: Richard Beneš